Mannerheim och Redland Farming

Redland Farming är ett bolag som bedriver jordbruk i Ryssland, närmare bestämt i Tjuvassien. Enligt deras egna uppgifter har man de senaste åren skördat på ungefär 3 000 ha och har 200 kor. I styrelsen sitter Gunnar Mannerheim och Eugene Schultz. Huvudsakliga aktieägare enligt hemsidan är Planeta Holdings och M6 Capital AB. Planeta Holdings är ett bolag som hör hemma i Singapore, men deras hemsida ligger hos ett danskt webbhotellsföretag så sannolikt är bolaget ägt av svenska eller danska intressen.

Eventuellt är ägaren till Planeta Gunnar Mannerheim som också är ägare till M6 Capital AB. Enligt ett prospekt från 2011 var han ock Eugene Schultz de enda ägarna. I samma prospekt står också att bolaget ämnar förvärva 20 000 ha mark i Tjuvassien. Man odlar spannmål och baljväxter och bedriver djurskötsel för mjölkproduktion.

Gunnar  Mannerheim ägde tidigare luftkonditioneringsföretaget MCC. 1982 såldes företaget och Mannerheim flyttade till Kanada där man startade ett nytt luftkonditioneringsföretag. 1996 köpte han tillbaks det tidigare sålda svenska företaget och hela koncernen fick namnet MCC. 2007 och 2009 såldes bolaget i två omgångar till familjen Söderbergs Ratos. Mannerheim satsade därefter pengarna i en rad nya verksamheter, däribland Redland Farming och en lång rad fastighetsbolag som man äger än idag. Dessa fastighetsbolag äger bland annat Ericssons gamla hus vid Telefonplan liksom Angered Centrum och Hallunda Centrum.

Centralt bolag i familjekoncernen är Mannerheim Invest AB där styrelsen utgörs av Gunnar Mannerheim och hans son Fredrik Mannerheim. Bland bolagen som Mannerheim Invest investerat i märks finansföretaget Remium, Mannerheim Industrier AB med en rad energibolag och datorföretag som dotterbolag samt en del andra företag med lite olika verksamhet. Totalt har Mannerheim-koncernen en bit över 1 000 anställda.

Gunnar Mannerheim tillhör en sidogren av den adliga finsk familjen Mannerheim och är alltås avlägset släkt med de marskalken och hans närmare släktingar som Ehrnrooths och Treschows.

Läs mer: RT1, 2, SVD1, 2, Folkb,

Ursprungligen publicerat Svensson-bloggen 2013.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,, , , , ,

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.