Engström – Systemair

Systemair är ett ventilationsföretag som grundades 1974 under namnet LHG Kanalfläkt AB av Leif Toterud, Hans Östberg och Gerald Engström. De tre kompanjonerna blev så småningom osams och först Hans Östberg och sen Leif Toterud försvann ur företaget:

Några år senare, 1979, började det dock knaka i samarbetet med de närstående bolagen Ziehl-Abegg och EBM. Hans Östberg ville förhandla ner priset på fläktdelar tillverkade av EBM, men leverantören påpekade att LHG Kanalfläkt ändå inte kunde köpa av någon annan eftersom Östberg och Engström jobbade åt Ziehl.

Men Östberg åkte till konkurrenten Papst och tog reda på vilka priser LHG kunde få där. Så fick han ner priserna från EBM med 25 procent på den komponent som utgjorde 70-80 procent av tillverkningskostnaden.

– Jag tjänade 1 miljon på tio minuter, men Gerald Engström tyckte att jag hade pressat EBM alldeles för hårt, säger Östberg i dag.

Strax därpå sade han upp sig från Ziehl Svenska AB och började jobba heltid för LHG Kanalfläkt.

Hans Östberg anade inget i november 1979 när han satte nyckeln i låset på sitt kontor i Sollentuna. Han hade precis kommit hem från en resa till LHG:s tyska dotterbolag. Men så fort han öppnade dörren såg han att hela kontoret var rensat. Inte ens hans privata saker fanns kvar. H:et i LHG var utkastat.

– Jag hade fått 10 procent lägre pris på komponenterna från Papst och ville byta leverantör från Ziehl Svenska, där Engström jobbade. Jag sa till Toterud att ”Vi kan konkurrera ut Ziehl Svenska om du och jag samarbetar”, men då gick Gerald Engström och Leif Toterud ihop och sparkade ut mig, säger Hans Östberg.

[…]

Leif Toterud jobbade mer än tolv timmar om dagen och ofta även på lördagarna. Semester var inte att tänka på. Han var ute i verkstan, tittade på nya maskiner, utvecklade fläktar, anställde folk, hade möten med facket och kommunen. När han var drygt 40 år hade han en vilopuls på 120 och hans äktenskap var slut. Han orkade inte längre och ville kliva av. Lösningen blev en affär via Ziehl Svenska AB 1984.

– Vi sålde våra aktier i LHG Kanalfläkt till det tyskägda bolaget där jag ägde en tredjedel och drev verksamheten därigenom, säger Gerald Engström.

Ziehl Svenska AB blev alltså helägare till LHG Kanalfläkt som hade runt 45 anställda, en omsättning på knappt 32 miljoner och en vinst på en halv miljon. Leif Toterud fick 3 miljoner kronor för sina aktier.

– Det var ingen som värderade bolaget, säger Leif Toterud.

Gerald Engström blev VD för LHG Kanalfläkt år 1986. EFter dicvers turer fram och tillbaka var Engström och Ebm-Papst snart enda ägare till Systemair som bolaget bytte namn till. 2007 börsnoterades företaget. Engström har blivit mycket rik på sitt ägande i Systemair.

Idag har företaget 3 600 anställda i en mängd dotterbolag och länder. Huvudkontoret ligger i Skinnskatteberg och huvudägare är idag Gerald Engström via sitt holdingbolag Färna Invest AB. Han kontrollerar 42,3% av kapital och röster i företaget. Näst störst är det tyska bolaget Ebm Beteiligungs GMBH vi sitt svenska dotterbolag Ebm-Papst AB. Ebm blev delägare i företaget på 1980-talet, 1992 köptes Frico AB och expansionen utomlands fortsatte. Under 2000-talet köptes en mängd tillverkande och säljande företag i andra länder.

Förutom i den egna koncernen sitter och Gerald Engström i styrelsen för en annan stor fläkt- och ventilationstillverkare, Lindab International AB med 4 300 anställda. Lindab tillverkar också olika byggkomponenter. Systemair AB kontrollerar tillsammans med Creades AB Lindab. De kontrollerar12,2% respektive 12% av rösterna i företaget. Creades är ett nybidlat företag (2012) och skapdes genom en delning av det gamla investmentföretaget Öresund. Huvudägare i Creades är Sven Hagströmer med 49,8% av rösterna och 58,4% av kapitalet. Tredje största ägare i Lindab är Lannebo Fonder med 9 % av rösterna. Lannebo är också tredje största ägare i Systemair med 6,21%.

Familjen Engström äger också Färna Herrgård och det företag som bedriver hotell och spaverksamhet där, WG Hotelldrift AB med 30 anställda. Desutom är Färna Invest AB en av tre stora aktieägare iBluefish Pharmaceuticals AB. Färna kontrollerar 20,9% av rösterna, Nexttobe AB 26,1% och Karl Karlsson 28,8%. Även i Bluefish sitter Gerald Engström i styrelsen. Nexttobe ägs av Bengt Ågerup via ettt nederländskt holdingbolag. Bkuefish har omkring 80 anställda.

Total arbetar det alltså cirka 8 000 personer i de företag som Gerald Engström helt eller delvis kontrollerar.

Hans Östberg har också blivit rik på kanalfläktar då han efter att han fick gå från LHG Kanalfläkt ABgrundade ett eget bolag:

Vid den tiden omsatte LHG Kanalfläkt knappt 9 miljoner kronor och gjorde en vinst på mindre än 200 000. Engström och Toterud köpte ut Östberg ur LHG för 250 000 kronor.

– Jag borde ha fått 2-3 miljoner, jag fick en tiondel, säger han.

Så var trion i LHG Kanalfläkt en duo.

Östberg hade använt nästan alla sina pengar till att bygga en villa i Sollentuna. Nu stod han utan jobb med fru och tre småbarn.

Han kontrade med att dra tillbaka ansökan om mönsterskydd för LHG:s kanalfläkt som han hade lämnat in till Patentverket.

– Ansökan var egentligen ogiltig. Man får bara mönsterskydd för nya produkter, inte för en flera år gammal produkt, säger Östberg.

De andra var inte glada.

– Han tog med sig en del saker som han inte borde ha tagit med sig, säger Gerald Engström och syftar på mönsterskyddet och pressverktyg som Engström hävdar försvann.

År 1981 intecknade Östberg villan för att låna 1 miljon kronor och göra om släktens nästan tomma bolag CA Östberg till ett ventilationsföretag.

Östberg drog LHG Kanalfläkt inför Marknadsdomstolen för att bolaget hävdade att kanalfläkten var mönsterskyddad, vilket gjorde presumtiva kunder tveksamma till Östbergs fläktar. Engström och Toterud svarade med att dra Östberg inför Marknadsdomstolen för att han kallade sina fläktar bättre och billigare än LHG:s fläktar. Det hela slutade med förlikning.

Östbergkoncernen har idag cirka 350 anställda och moderbolag är Östberg Group AB.

Ytterligare en person har blviti rik på kanalfläktar och det är Rainer Blomster som fick åka till USA på en mässa som representant för LHG Kanalfläkt AB för att han kunde engelska. Han startade därefter ett kanalfläktsföretag i USA, RB Kanalflakt Inc. Han såld så småningom förtetaget till LHG Kanalfläkt och månag miljoner samt en aktiepost i LHG Kanalfläkt.

Gerald Engström och Hans Östberg har för övrigt fortsatt bråka med varandra om allehanda saker.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2013.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.