Bergendahls

Idag är Bergendahls Sveriges fjärde största dagligvarukoncern efter ICA, Coop (KF) och Axfood (Ax:son Johnson). Bergendahl & Son startade dock under blygsammare omständigheter som en agentur för margarin, ost och kaffe i Hässleholm. Den som startade företaget var Mikael Bergendahl. Efter ett tag utökades sortimentet till kolonialvaror, dvs socker, kaffe, te etc. 1945 tog sonen Sixten Bergendahl över företaget.

Med tiden blev Bergendahls en allt större grossist. För att garantera sin avsättning köpte företaget sin största kund, AGs Favör, år 1976. Ägaren till den kedjan, Kjell Lövkvist, hade fått hjälp av Sixten Bergendahl för att starta sin första livsmedelsbutik år 1968 och han fann det därför naturligt att sälja företaget till Bergendahls när han av skatteskäl kände sig tvungen att sälja. Kjell Lövkvist stannade dock kvar som VD för butikskedjan som blev Bergendahls lönsammaste verksamhet.

Sixten Bergendahl hade bara en dotter, Elisabeth Bergendahl. Hon ville inte ta över och driva verksamheten efter sin far, men det ville däremot hennes grekiske man som hon träffat 1971, Spiros (eg Spyridon) Mylonopoulos. En blivande sjökapten som sadlade om till svenska ekonom. 1974 blev Spiros Mylonpoulos VD i Bergendahl & Son. Företaget ägdes dock av hans fru, Elisabeth Bergendahl-Mylonopoulos och deras barn Sofia Bergendahl och Carl-Mikael Bergendahl.

Innan Mylonopoulos dök upp i sammanhanget hade Sixten Bergendahl planer på att sälja företaget. Han fick flera anbud från ICA, KF och Saba (Ax:son Johnson) men det blev aldrig någon affär torts långa förhandlingar med Saba.

Idag är Spiros Mylonpoulos styrelseordförande och istället är Peter Lund VD sen år 2012. I styrelsen återfinns förutom Spiros Mylonopoulos också Elisabeth Bergendahl Myonopoulos, Carl-Mikael Bergendahl, Sofia Bergendahl och fyra personer som inte kommer från familjen, en av dem Peter Lund och en annan Anders Moberg.

Företaget har tre verksamhetsområden, mat (Bergendahls Food), mode (Bergendahls Fashion) och heminredning (Bergendahls Invest). Totalt har koncernen 4 300 anställda. Bergendahls Invest inkluderar varmärken som Duka och Granit medan Bergendahls Food inluderar CityGross, EKO-Gruppen och AGs. Koncernen har dotterbolag i Danmark, Norge, Finland, Polen och Kina.

Läs mer: DH, HD, Sydsvenskan, ATL,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2013.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,, , , , , , , , , , , ,, , , ,

Ett svar på ”Bergendahls”

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.