Eklöf – Stadium

Under många decennier tycks nya svensk storkapitalister/finansfamiljer i stor utsträckning dyka upp inom detaljhandeln och dessutom väldigt ofta inom handeln med kläder. På 1960-talet var det Kamprad, Persson och Kapp-Ahl och nu i modern tid är det exempelvis Torsten Jansson och bröderna Eklöf. På 1980-talet och 1990-talet handlade det mer om spekulation och få av de finansfamiljer som kom fram då hör idag till de stora (Lundberg är dock en) medan både Kamprad och Persson kan sägas ingå i nutidens 15 familjer.

Bröderna Eklöf är Ulf Eklöf (1952-) och Bo Eklöf (1956-) som vid mitten av 1970-talet blev sporthandlare. 1974 köpte Ulf Eklöf en sportaffär i Norrköping vid namn Spiralen. Bo Eklöf blev delägare senare samma år. 10 år efter köpet av butiken hade bröderna fördubblat omsättningen genom att satsa på märkesvaror som Nike, Adidas, Puma, Lacoste, Fila osv. Butiken var Sveriges största sportaffär. 1983 köpte man också in butiken Red Marine i Stockholm och tre år senare prestigebutiken Red Devil på Norrlandsgatan i Stockholm. 1987 öppnade man den första Stadium-butiken vid Sergels Torg i Stockholm, Butiken blev en succé och 20 år av expansion startade. Innan man öppnade butik i Danmark år 2000 köpte Lundbergföretagen in sig i företaget med 20% av aktierna. Posten köptes tillbaks av bröderna Eklöf några år senare.

Idag ägs Stadium till 75% av bröderna Ulf Eklöf och Bo Eklöf med familjer. Resterande 25% ägs avfamiljen Kamprads Ikano. Det är Sveriges största sportbutikskedja med 110 butiker i Sverige, Danmark och Finland. Antalet anställda är cirka 1 800 i Stadium-koncernen. I ledningen för företaget återfinns Bo Eklöf och Ulf Eklöfs son Karl Eklöf. Den senare sitter också i styrelsen förbiltävlingsorganisationen STCC.

Bröderna Eklöf äger också Eklöf Invest AB som bland annat investerat i fastigheter, hotell verksamhet, turistanläggningar i Lindvallen och på andra ställen samt golfbanor som Ekerum Golf & Resort på Öland. Ulf Eklöf sitter också i styrelsen för Venue Retail Group, Econova, Experium, PGA National Sweden och Svensk Handel. Huvudägare i Venue Retail Group är Varenne Investment, ett riskkapitalbolag som också är delägare i bland annat Djurgården Fotboll. Experium ägs till 50% av Stadium och till 50% av Skistar, ägt av familjen Paulsson. Bo Eklöf har få uppdrag utanför familjeföretagen.

Enligt media utsattes Ulf Eklöf med familj för utpressning under år 2004.

Läs mer: NT1, 2, Golfbranschen, IA1, 2, RT, GP, DH, DN,

Andra källor:
Mats Holm med flera, Framgång, 2006

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2010.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,, , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.