Jansson – New Wave

Torsten Jansson föddes i Dingle i Bohuslän år 1962 och det var också där han startade sin företagsverksamhet med ett litet tryckeri för att trycka på tröjor. Efter ett tag med verksamheten i familjens tvättstuga så köpte Jansson en egen fastighet dit han flyttade företaget. Han började snart direktimportera kläder från Italien istället för att köpa från svenska grossister. Företaget döptes till New Wave och genom sina kontakter från ungdomens dagar inom idrottens värld fick han kunder.

1987 gick en finansbolag in som hälftenägare i New Wave och en ny butik i Uddevalla öppnades. Finansbolaget var ett bluffbolag och New Wave kom på obestånd. Med hjälp av en bank köpte Torsten Jansson därför tillbaks hela bolaget och nya New Wave Group AB (NWG) bildades år 1990. 1991 hade det hela vänt, New Wave gick åter med vinst. 1993 öppnade bolaget kontor i Kina.

År 1996 förvärvades Craft och med det etablerades försäljning inom detaljhandeln. 1997 börsnoterades New Wave Group. Genom förvärvet av Sagaform år 2001 tog New Wave Group steget in till presentreklam. År 2003 började New Wave Group utveckla sitt eget koncept inom yrkeskläder under varumärket ProJob och satsningen fullbordades med förvärvet av Jobman. Orrefors Kosta Boda-koncernen förvärvades i slutet av 2005 och US-amerikanska Cutter & Buck under 2007 vilket gav ett fotfäste på marknaden i USA.

Torsten Jansson dominerar ägandet i New Wave med 32,2% av aktiekapitalet och 82,2% av rösterna. Totalt finns 2 200 anställda i New Wave Group. Torsten Jansson sitter också i styrelsen för Retail & Brands (RNB). Detta bolag äger bl.a. annat JC, Polarn o Pyret, Brothers och Sisters). Största ägare i RNB är Konsumentföreningen Stockholm med 21,13%. Axbrands (familjen Ax:son Johnson) äger 7,01% och Mikael Solberg med familj 5,59%.

Förutom Torsten Jansson är Göran Härstedt (1965-) en annan central maktfigur i New Wave-koncernen. Denne är delägare i Advokatfirman Lindahl samt aktiv i företag som managementkonsulten Qeep, Vist Fastighets AB (i vilket NWG är intressent),

Torsten Jansson är tillsammans med den tidigare socialdemokratiska politikern Ulrica Messing. Något som vållat en hel del intresse i media. Själv var Torsten Jansson aktiv i MUF i sin ungdom.

Läs mer: SMP1, 2, 3, 4, AV1, 2, Travelreport, RT1, 2, E24_1, 2, 3, 4, Barometern, BL, Fokus, VA,DN1, 2, 3, IDG, GP1, 2, Företagande.se, Arb.B, Dagens Handel, DPS1, 2, GD1, 2, SR, SDS, AB1, 2,EX1, 2, Scaber, GT, SVT,

Andra källor:
Mats Holm med flera, Framgång, 2006

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2010.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,, , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.