Chakraborty – Elite Hotels

Bicky Chakraborty (1943-) kom som student till Sverige på 1960-talet. Strax efter att han kom hit ordnade han en stor välgörenhetsgala i Eriksdalshallen. En av de första såna som ordnats i Sverige. Han började snart också arbeta för studentföreningen med att sköta ett nedgånget studenthem i Stockholm.

Det första hotellet Bicky Chakraborty själv kom att äga var Hotell Plaza i Stockholm som han köpte år 1982. Ett hotell som Lenin bodde på när han stannade till i Stockholm år 1917. Hans började därefter köpa upp nergångna svensk stadshotell och rusta upp dem. Samma år som Plaza köptes så köpte han också Savoy i Malmö. Två år innan dess hade han via studentföreningen köpt Stora Hotellet i Örebro och startat sitt eget företag, numera Elite Hotels of Sweden,ett namn kedjan fick år 2001. Redan 1991 hade dock Chakraborty köpt studentföreningens hotellverksamhet.

Idag är Elite Hotels en kedja av lyxhotell. Förutom hotellen äger Chakraborty dessutom pubkedjan Bishop’s Arms via ett dotterbolag till Elite Hotels. Moderbolaget i hela koncernen heter Ramuk Holdingoch dotterbolaget som äger de enskilda hotellbolagen är SSRS Holding AB. Totalt har koncernen cirka 1 000 anställda.

Förutom Bicky Chakraborty sitter bland annat också Mikael Kamras (investmentbolaget Proventus),Amelia Adamo, Caroline Anna Doelle Chakraborty och Anders Lönnqvist (Stronghold Invest) i styrelsen för Chakrabortys företag.

Läs mer: DPS, SDS, Newsdesk1, 2, RT, GD1, 2, HD, Skanskan, ÖA, DN,

Andra källor:
Mats Holm med flera, Framgång, 2006

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2010.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,, , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.