Sveriges ambassadör i Etiopien och Lundin-gruppen

Enligt James Phillips som tidigare var operativ chef på familjen Lundins oljebolag Africa Oil så hade oljebolaget ett samarbete med den förre svenska ambassadören i Etiopien, Staffan Tillander. Africa Oil är det Lundinbolag som bedriver verksamhet i Ogaden-provinsen i Etiopien. Samarbetet innebar att man utbytte information av olika slag:

Ett av de mer aktiva bolagen i Etiopien är Africa Oil, ett kanadensiskt bolag, till stor del ägt av familjen Lundin via Luxemburg-baserade stiftelser.

operativ Chef för bolaget är James Phillips. Fram till 2009 var han en av de högsta cheferna på Lundin Petroleum. 2006-2009 ägnade sig Lundin Petroleum åt både fältstudier och prospekteringsverksamhet i Etiopien, innan verksamheten såldes till Africa Oil.

James Phillips berättar att Lundin Petroleum hade nära relationer med Sveriges dåvarande ambassadör Staffan Tillander. Denne och Phillips träffades regelbundet.

– Han bjöd in mig till sitt hem. Staffan var jordnära, han sa åt mig att kalla honom ”Staffan” och inte ”ambassadören”, berättar Phillips.

Under Staffan Tillanders tid i Addis Abeba var hans högste chef utrikesminister Carl Bildt. Så sent som i oktober 2006 lämnade Carl Bildt Lundin Petroleums styrelse.

[…]

Delade ni information?

– Ja.

James Phillips berättar också att han talade om för den svenske ambassadören var Lundin Petroleum skulle göra sina seismologiska undersökningar.

– Han var medveten om vad vi gjorde. Det handlade om information. Han hade kunskap om Sudan, han kunde dela den och ge oss råd.

Ni delade information när ni hade något att dela?

– Ja.

Att familjen Lundins olika bolag på detta sätt byter information med olika länders ambassader och underrättelstjänster är förmodligen nåt som alltid pågått. Det är liksom en nödvändig del av verksamheten om ett företag har verksamhet i riskfyllda och oroliga områden. I just Lundins fall har det sannolikt pågått sen företagets start. Bolaget startade av Adolf Lundin och han bror Bertil Lundin var anställd i den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten MUST, med tiden på höga befattningar, bland annat som chef för Kontoret för särskild inhämtning (KSI, tidigare IB). Just IB och KSI har av tradition haft en lång rad civila såsom anställda i rederier och oljebolag bland sina agneter och informationsgivare. Det är med all sannolikhet så att även anställd inom Lundin har fungerat som agenter och rapportörer.

Det är inte heller förvånande att sådan verksamhet med informationsutbyte har fortsatt på det sätt som Phillips uppger i intervjun i GP. Den tidigare ambassadören Svante Tillander vill dock inte prata med media om detta.

Läs också:

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2011.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.