Lundin Mining – ett av de tre stora

Lundin Mining ägs i huvudsak av familjen Lundin, men det är inte ett svenskt företag utan ett kanadensiskt. Företaget är ett rent gruvföretag och har inga smältverks på det sätt som Boliden har. I Sverige driver företaget gruvbrytning i Zinkgruvan där zink, bly och silvermalm brutits sen 1857. Gruvan ägdes förr av ett bolag som kontrollerades av den belgiska företagsgruppen Societé Generale som var ökänd för sin verksamhet i det koloniala Kongo. Zinkgruvan har 300 anställda.

Traditionen med en koppling till Kongo upprätthålls dock av Lundin Mining som äger 24% av gruvbolaget Tenke-Fungurume. I Tenke bryts en koppar-koboltmalm och bolaget har 3 000 anställda. Huvudägare i Tenke-Fungurume är Freeport-McMoRan (FCX) med 56% av aktierna. Det statliga kongolesiska företaget Gécamines äger 20%. FCX är världens största börsnoterade privatägda koppargruvföretag och har sitt huvudkontor i Phoenix, Arizona och gruvor i USA, Chile, Peru, Kongooch Indonesien. Totalt har FCX cirka 30 000 anställda. FCX driver även molybden, silver och guldgruvor. Företaget är världens största producent av molybden via dotterbolaget Climax Molybdenum.

Lundin Mining driver för sin del också komplexmalmgruvan Neves Corvo i Portugal där det bryts zink-, koppar-, bly- och silvermalm av 900 anställda. Dessutom Galmoy på Irland och Aguablanca i  Spanien. Aguablanca är en nickel- och kopparmalmsgruva med ungefär 370 anställda, medanGalmoy är zinkgruva med ett 40-tal anställda där det också proceras bly- och silvermalm.

Lundin Mining har ett par systerföretag i gruvbranschen som också kontrolleras av familjen Lundin.Denison Mines Corp med gruvor och gruvprojekt i Canada, USA, Zambia och Mongoliet, Atacama Minerals Corp med gruvverksamhet i Chile och Brasilien, Lucara Diamond Corp med verksamhet i  Botswana och Lesotho, NGEx Resources Inc med prospekteringsverksamhet i Chile, Argentina, Kongo (Brazzaville), Eritrea och Kanada och Fortress Minerals Corp. Denison Mines är inriktade på uran och producerar vanadin som biprodukt, Lucara på diamanter, Atacama på pottaska och jod och NGEx på pottaska, koppar och guld.

I styrelsen för Lundin Mining sitter Lukas Lundin, Paul K. Conibear, Brian D. Edgar, Colin K. Benner, Dale C. Peniuk, Donald Charter, William A. Rand och John H. Craig. Lundin, Craig, Edgar och Rand återfinns i styrelsen för Denison, Lundin, Conibear och Rand i NGEx styrelseStyrelsemedlemmarna i Atacama var samtliga tidigare engeagerade i Lundinbolaget Red Back Mining Inc som numera ägs av Kinross Gold Corp.

Ett fusionsförslag med Inmet liksom ett uppköpsförsök från Equinox avslogs av Lundin Mining i början av 2011.

Läs mer: DPS, AV, GP,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2011.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,, , , , , , , , , , , , , , , , ,, , , , , ,

Ett svar på “Lundin Mining – ett av de tre stora”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.