Lundin och folkrättsbrott

Oljebolaget Lundin har under flera års tid anklagats med folkrättsbrott i såväl Sudan som Etiopien. De två svenska journalisterna som fängslats i Etiopien var där för att undersöka oljebolaget verksamhet i Ogadenprovinsen:

Familjen Lundin äger via sina vanliga Luxemburgbaserade holdingbolag (det är alltså inga stiftelser som DN skriver) Lorito Holdings och Zebra Holdings & Investment oljebolagen Africa Oil och Lundin Petroleum

[…]

Africa Oil bedriver oljeprospektering i Ogaden-provinsen i Etiopien. Under 2009 ägdes koncessionerna för sökandet efter olja först av Lundin Petroleum men såldes snabbt till Africa Oil. För att finansiera köpet lånade Lundin Petroleum ut pengar till Africa Oil. I Ogaden pågår samtidig ett befrielse/inbördeskrig och provinsen är stängd för utlänningar och journalister. De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som nu står åtalade för terroristbrott i Etiopien vill undersöka Lundins engagemang i Ogadenprovinsen och tog sig därför in i provinsen via Somalia. De greps av etiopisk militär tillsammans med en grupp gerillakrigare från ONLF (Ogaden National Liberation Front).

I samband med verksamheten i Etiopien har bolaget alltså misstänkts för folkrättsbrott, men det finns inga som helst beläg för att så är fallet. Det har varit lite svårt för journalister att undersöka det hela. Något som knappast underlättas av att den svenska staten på en rad sätt samarbetar och samarbetat med Lundin:

Enligt James Phillips som tidigare var operativ chef på familjen Lundins oljebolag Africa Oil så hade oljebolaget ett samarbete med den förre svenska ambassadören i Etiopien, Staffan Tillander. Africa Oil är det Lundinbolag som bedriver verksamhet i Ogaden-provinsen i Etiopien. Samarbetet innebar att man utbytte information av olika slag.

[…]

Att familjen Lundins olika bolag på detta sätt byter information med olika länders ambassader och underrättelstjänster är förmodligen nåt som alltid pågått. Det är liksom en nödvändig del av verksamheten om ett företag har verksamhet i riskfyllda och oroliga områden. I just Lundins fall har det sannolikt pågått sen företagets start. Bolaget startade av Adolf Lundin och han bror Bertil Lundin var anställd i den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten MUST, med tiden på höga befattningar, bland annat som chef för Kontoret för särskild inhämtning (KSI, tidigare IB). Just IB och KSI har av tradition haft en lång rad civila såsom anställda i rederier och oljebolag bland sina agneter och informationsgivare. Det är med all sannolikhet så att även anställd inom Lundin har fungerat som agenter och rapportörer.

Det är inte heller förvånande att sådan verksamhet med informationsutbyte har fortsatt på det sätt som Phillips uppger i intervjun i GP. Den tidigare ambassadören Svante Tillander vill dock inte prata med media om detta.

I Sudan finns det mer att ta på vad det gäller folkrättsbrott och Lundins ansvar för detta:

Förhören kring misstänkta folkrättsbrott i Sudan där Lundin Oil (Lundin Petroleum) misstänks ha varit inblandande ska nu påbörjas. 12 000 människor dödades i och 180 000 fördrevs från de oljerika områden i Sudan där Lundin var aktiva som oljebolag. Under den perioden satt CarlBildt i oljebolagets styrelse och utrikesministern kan därmed bli en av dem som hörs i målet.

Lundin anklagas för att genom sin verksamhet i området ha förvärrat motsättningarna, inbördeskriget och våldet. Därmed ska de enligt en del ha gjort sig skyldiga till folkrättsbrott. Några sådana domar eller utslag föreligger dock inte ännu. Ingen i den skattesmitande finansfamiljen Lundin, varken Ian Lundin eller Lukas Lundin med sin grumliga demokratisyn är dömda för nåt sådant någonstans:

familjens Lundins skattesmitande företagsimperium så är det två bröder som styr, Ian Lundin och Lukas Lundin. Genom att deras mor var syster med Marc Wallenbergs fru så är bröderna en del av den toppen i den svenska finanseliten. Man är kusiner med Marcus Wallenberg, en av de mäktigaste i svensk näringsliv och en av de personer som utövar familjen Wallenbergs makt.

Det är inte bara till finanseliten som familjen Lundin har och har haft täta band. Under den tid som bröderna Lundins far, Adolf Lundin var aktiv ute i världen var farbrodern Bertil Lundin militär underrättelseagent i svenska MUST, under lång tid chef för det som idag heter KSI, men en gång i tiden hette IB. Man kan undra hur mycket nytta Adolf Lundin kunde ha av det i olika oroshärdar i världen där man var verksamma. Vilka kontakter familjen Lundin fått i olika länder och hur det än idag kanske underlättar familjens ekonomiska aktiviteter i länder som Sudan och Etiopien.

Det är alltså inga duvungar det hela handlar om utan företagsägare som profiterar på oro i världen (vilket inte behöver betyda att man begått nåt brott), som varit med och plundrat Ryssland, som betalar så lite skatt man kan genom att företagen registreras i skatteparadis, flyttas runt och omorganiseras hela tiden. Genomskinlighet för och insynen i verksamheten försvåras med flit och skatter minimeras. Ändå tycker Lundins att man ska se på dem som seriösa och ansvarstagande kapitalister. Det är inte utan att man tycker att bröderna Lundin saknar verklighetsförankring där de lever i sin överklassbubbla.

I en artikel i Veckans Affärer säger Lukas Lundin att man inte har några problem att arbeta i diktaturer. han säger det inte så rakt ut, men det är kontentan av hans inställning att Lundins enda måttstock är vinst. Det viktigaste är att deras bolag gör så stor vinst som möjligt. Vidare jämställer han journalister med arbetskraftsinvandrare som tar sig till ett land illegalt. Det visar en uppenbar och total brist på förståelse för vad yttrandefrihet och tryckfrihet är och innebär. Vad oberoende nyhetsförmedling är. För illegala invandrare i USA har inte direkt nåt samband med Martin Schibbye och Johan Persson i Etiopien. Men det är den jämförelsen Lukas Lundin gör. Bisarrt. Karln finns uppenbarligen inte i samma värld som vi andra.

Läs mer om Lundins och deras verksamhet:

Lundin – svenska oljebaroner och skattesmitare
Carl Bildt och Lundin Oil skyldiga till krigsbrott?
Lundin Oil (och Carl Bildt?) föremål för brottsutredning
Lundinaffären – Bildt slipper för lätt undan
Carl Bildt, gasen och oljan
Carl Bildt och Ogaden
Lundin och Ogaden-provinsen
Lundin aktiva i Etiopien när Carl Bildt satt i styrelsen
Carl Bildt, Lundin och folkrättsbrott i Sudan
Lukas Lundins grumliga demokratisyn och ansvarslöshet
Lundin Mining – Sveriges tredje största gruvbolag
Sveriges ambassadör i Etiopien och Lundin-gruppen

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2012

Intressant?
Borgarmedia: AB1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, DN1, 2, 3, 4, GP1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,, , , , , , ,, , , , , , , , ,

Ett svar på “Lundin och folkrättsbrott”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.