Lukas Lundins grumliga demokratisyn och ansvarslöshet

I familjens Lundins företagsimperium så är det två bröder som styr, Ian Lundin och Lukas Lundin. Genom att deras mor var syster med Marc Wallenbergs fru så är bröderna en del av den toppen i den svenska finanseliten. Man är kusiner med Marcus Wallenberg, en av de mäktigaste i svensk näringsliv och en av de personer som utövar familjen Wallenbergs makt.

Det är inte bara till finanseliten som familjen Lundin har och har haft täta band. Under den tid som bröderna Lundins far, Adolf Lundin var aktiv ute i världen var farbrodern Bertil Lundin militär underrättelseagent i svenska MUST, under lång tid chef för det som idag heter KSI, men en gång i tiden hette IB. Man kan undra hur mycket nytta Adolf Lundin kunde ha av det i olika oroshärdar i världen där man var verksamma. Vilka kontakter familjen Lundin fått i olika länder och hur det än idag kanske underlättar familjens ekonomiska aktiviteter i länder som Sudan och Etiopien.

Det är alltså inga duvungar det hela handlar om utan företagsägare som profiterar på oro i världen (vilket inte behöver betyda att man begått nåt brott), som varit med och plundrat Ryssland, som betalar så lite skatt man kan genom att företagen registreras i skatteparadis, flyttas runt och omorganiseras hela tiden. Genomskinlighet för och insynen i verksamheten försvåras med flit och skatter minimeras. Ändå tycker Lundins att man ska se på dem som seriösa och ansvarstagande kapitalister. Det är inte utan att man tycker att bröderna Lundin saknar verklighetsförankring där de lever i sin överklassbubbla.

I en artikel i Veckans Affärer säger Lukas Lundin att man inte har några problem att arbeta i diktaturer. han säger det inte så rakt ut, men det är kontentan av hans inställning att Lundins enda måttstock är vinst. Det viktigaste är att deras bolag gör så stor vinst som möjligt. Vidare jämställer han journalister med arbetskraftsinvandrare som tar sig till ett land illegalt. Det visar en uppenbar och total brist på förståelse för vad yttrandefrihet och tryckfrihet är och innebär. Vad oberoende nyhetsförmedling är. För illegala invandrare i USA har inte direkt nåt samband med Martin Schibbye och Johan Persson i Etiopien. Men det är den jämförelsen Lukas Lundin gör. Bisarrt. Karln finns uppenbarligen inte i samma värld som vi andra.

Inte heller vill Lukas Lundin att Lundins företag ska bli bättre vad det gäller mänskliga rättigheter och förhållandet till diktaturer. Hans ”lärdom” av Etiopien, Sudan, Carl Bildt, Lundin och olja, är inte att familjens bolag borde sluta profitera på diktatur, folkfördrivning, krig och oro utan att man inte ska ha politiker i bolagets styrelse.

Lukas Lundin känner inget ansvar för nåt annat än vinsterna, för profiten. Han saknar uppebarligen moralisk kompass och han begriper inte vad ytrrandefrihet och oberoende media är för nåt. Karln är en odemokratisk ansvarslös dinosaurie med en grumlig demokratisyn. Frågan är om detta också säger nåt om familjen Lundins kompis Carl Bildt?

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2011.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.