Triton – ett mycket hemligt riskkapitalbolag

Triton Private Equity är förmodligen ett av Sverigesmest okända riskkapitalbolag. Deras hemsida innehåller ingen som helst information mer än adresser. Samtidigt är företaget ett av de större svenska riskkapitalbolagen. Dock inte lika stort som EQT.

Bakom Triton finns en liten krets, främst bland dem återfinns Londonsvensken Peder Pråhl. Han är uppvuxen i Danderyd utanför Stockholm i en familj i skobranschen. Familjeföretaget hade agenturen för flera utländska märken, bland annat US-amerikanska Dexter, men också egna märken som Vagabond. Medan brodern tog över firman lämnade Peder Pråhl tidigt Sverige och tog examen vid ekonomiskolan Wharton i USA. I början av 1990-talet arbetade han med fusioner och förvärv vid investmentbanken Morgan Stanley i New York. Men så småningom flyttade han till London och startade Triton.

En annan Londonsvensk i Triton-kretsen är Björn Nilsson. Han är son tillGotlandsbolagets huvudägare och starke man under många år, Eric D Nilsson, och sitter själv i rederiets styrelse. Dessutom var han ungdomsvän till Peder Pråhl.

Enligt tidningen Affärsvärlden är även Lars Frankfelt, före detta ekonomidirektör på Kinnevik, verksam i bolaget. I Norden leds Tritons aktiviteter av den tidigare Custosdirektören Jan Åkesson. Han är utbildad på Handels i Stockholm men var också hanen termin på Wharton. Efter studierna började han på konsultfirman McKinsey men följde med Christer Gardell därifrån till Custos när denne blev vd där.

Enligt den senaste årsredovisningen är Triton i Sverige dotterbolag till Triton Advisers Limited, registrerat i skatteparadiset Jersey. Detta i likhet med mång andra så kallade Private Equity-bolag. Triton Advisers är i sin tur dotterbolag till ett annat Jersey-företag, Triton Partners Limited, moderbolag i den lilla Tritonkoncernen.

Idag kontrollerar Triton installationsföretaget Bravida med 8 000 anställda, tyska logistikföretaget Dematic med 4 000 anställda, 50% i sjukvårdsföretaget Ambea(Carema och Mehiläinen) med mer än 10 000 anställda, stålföretaget Ovako AB(3 000 anställda) plus ytterligare ett antal företag som OBH Nordica, danska DSV Miljø A/S, Polygon (tidigare Munters MCS), Alimak Hek (cirka 1 000 anställda) ochDunkermotoren, förmodligen också tyska fönsterföretaget Weru AG och gasdämparföretaget Stabilus. Totalt kontrollerar man själva eller tillsammans med andra ägare företag med cirka 30 000 anställda. Man är också en stor ägare i företaget Cision (Cisionwire) via dotterbolaget Cyril Acquisition. Detta gör bolaget till ett av Sveriges större Private Equitybolag. Total handhar man ett kapital som bör vara någonstans i storleksordningen 30 miljarder SEK. Den första fonden var på cirka 5 miljarder SEK, den andra ungefär dubbelt så stor och sen dess har man skapat ytterligare en fond.

I styrelsen för Ambea sitter Magnus Lindquist och Thomas Tarnowski. Båda är partners i Triton. Magnus Lindqvist återfinns också i styrelsen för Alimak Hek och i Ovakos styrelse, där två andra Triton-partners också sitter, nämligen Simon Andberg och Jyrki Korhonen. Thomas Tarnowski sitter för sin del i DSV:s ochBravidas styrelser. I den senare återfinns också Jan Åkesson, chef för Tritons verksamhet i Sverige samt partner och Magnus Lindquist.

Investerare i Tritons fonder är bland annat familjen Kamprads Inter Ikea och de tyska bankerna Sal. Oppenheim och KfW.

Triton är också ett bolag som gjort sig känt för att inte agera helt okej i sambanband med sina uppköp. Man har bl.a. lurat anställda och chefer i uppköpta bolag som exempelvis Stenqvist.

Läs mer: ArbB, AV1, 2, ÅU, ETN, DM, CW, RT, Katarina Nyberg Finn, SR, DT,

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,, , , , ,, , , , , , , ,, , , , , ,, , , , , ,

Ett svar på “Triton – ett mycket hemligt riskkapitalbolag”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.