Spekulationskapitalet – Segulah

Ett betydligt mindre företag än de övriga Private Equity-bolag jag skrivit om tidigare, IK Investment Partners,Nordic Capital och Altor Equity Partners, men med samma grundläggande affärsidé, snabba vinster på kort tid genom omstrukturering av företag. Vinstmaximering genom köp, slakt, försäljning. Fast bolagen själv uttrycker sig förstå annorlunda. Företagsutveckling, skapa lönsamhet osv. Med Segulahs egna ord:

Segulah är en privat equity investerare som äger och utvecklar medelstora bolag. De bolag vi investerar i är lönsamma, stabila och leds av engagerade och ambitiösa företagsledningar.

Vår affärsidé är att tillföra fokus, kompetens och kapital.

Staplade floskler som översatta betyder att vinst (profit, lönsamhet) är prioriterat på kort sikt). De flesta spekulationskapital av denna typ vill ha en avkastning på över 20% på insatt kapital under tiden man äger bolaget. Det är mycket (jämför med den högsta bankränta du kan få, nånstans kring 5%) och kräver rejäla rationaliseringar. Genom att kortsiktigt få upp lönsamheten i dessa nivåer kan man också sälja bolaget dyrt när man vill bli av med det. Det är vad Private Equity-bolag sysslar med.

Segulah främst när det gäller småindustrier som Gunnebo Industrier, Dacke PMC, NEA med flera. Totalt finns omkring 7 000 anställda i företag som Segulah kontrollerar och ytterligare nästan 3 000 i norska InfoCare, i vilket man äger ett begränsat minoritetsintresse på 30%.

Makthavarna i Segulah är Percy Calissendorff, Jörgen Centerman, Anders Claesson, Sebastian Ehrnrooth (från nån gren av familjen Ehrnrooth, en familj som ofta kallas för Finlands Wallenbergs), Marcus Jansson, Lennart Kalén, Christian Sievert och Gabriel Urwitz.

Gabriel Urwitz är en omstridd person sen samarbetet med Robert Weil, idag ägare av Proventus, därDaniel Sachs, svåger till Marcus Wallenberg, är chef. Ett samarbete i Gotabanken som slutade med fiasko och konkurs i början av 1990-talet. Den svenska bankkrisen alltså, mycket aktuell i dessa dagar. Kanske en anledning till att de stora svenska institutionerna håller sig borta från Segulah.

Läs mer: IDG, Ekonomisk Debatt1, DN1, Ekonomisk Debatt2, E24_1, DI1, DI2, VA, Ny Teknik,Euroinvestor, Dagens PS, Affärsvärlden1, Affärsvärlden2,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2008.

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , ,, , ,

2 svar på “Spekulationskapitalet – Segulah”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.