Mathandlarna – Lidl

Lidl är den fjärde största matvarukedjan i Sverige. Företagets marknadsandel i dagligvaruhandeln är cirka 5%. De driver 205 butiker i Sverige och har 5 600 anställda.

Företaget som driver butikerna i Sverige som heter Lidl Sverige KB. Dessutom finns Lidl Sverige AB som är de ene av företagets ägare. Den andra ägaren är det tyska bolaget C E Beteiligungs GmbH som också äger Lidl Sverige AB. Det tyska bolaget ägs i sin tur av Lidl Stiftung & Co KG.

Lidl Stiftung & Co KG har totalt 193 000 anställda och 12 000 butiker runtom i Europa. Bolaget ingår som en del i en större livsmedelskoncern som kallas Schwarz-Gruppe med totalt 550 000 anställda. Koncernen omfattar både handelsföretag och produktionsföretag. Koncernen kontrolleras av familjen Schwarz genom en mycket komplicerad konstruktion med en mängd stiftelser och kommanditbolag som kontrollerar flera olika verskamhetsbolag.

Den första butiken i Sverige etablerades år 2003 och redan 2066 hade företaget 117 butiker med totalt 2 000 anställda.

Makthavare i det svenska företaget är bland annat Jakob Josefsson som är styrelseordförande i Lidl Sverige AB. Övriga ordinarie styrelseledamöter är Martin Kauffner, Helena Erlingsjö, Carl Friedrich Balcer, Georgios Tokatlis och Robert Stekovic.

Läs mer:

2 svar på “Mathandlarna – Lidl”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.