Mathandlarna – Costco

Costco är ett US-amerikanskt matvaruföretag som precis har etablerat sig i Sverige. Moderbolaget i koncernen heter Costco Wholesale Corporation.

För att handla på Costco krävs att en person är medlem. Det sistnämnda är naturligtvis ett sätt att försöka knyta upp kunderna på samma sätt som medlemsskap i Coop är det.

Medlemsskap i Coop innebär att den som är medlem har ett demokratiskt inflytande i företaget och rabatter. Men medlemsskap i Costco innebär ingen inflytande utan enbart möjlighet att handla. Det är alltså inget annat än ett obligatoriskt kundkort. I Coop kan vem som helst handla men i Costco kan bara de med medlemskort/kundkort handla.

Costco har för närvarande bara ett varuhus i Sverige men har planer på att öppna fler, däribland i Malmö. Men precis som Lidl är det ett mycket stort företag. De har mer än 800 varuhus i världen. I februari 2023 var de exakt 848 stycken varav 584 i USA, 107 i Kanada, 40 i Mexico, 31 i Japan, 29 Storbritannien, 18 i Korea, 14 i Taiwan, 14 i Australien, 4 in Spain, två var i Frankrike och Kina, och ett på Island, ett på Nya Zeeland och ett i Sverige. Totalt har företaget 304 000 anställda. Internationellt är Costco ett fackföreningsfientligt företag.

Costco grundades av Jeffrey H. Brotman and James D. Sinegal år 1983. Det stora ägarna i Costco idag är dock diverse riskkapitalbolag och deras fonder. 2021 ägde Vanguard Group Inc 8,4%, BlackRock Inc 6,8% och State Street Corp 3,8%.

Verksamheten i Sverige bedrivs i bolaget Costco Wholesale Sweden AB vars styrelse består av Diane Tucci, Pierre Riel, Luis Carlos Silveira, Anna Helena Spennare och Elisabet Cruzado Palos. Endast Anna Helena Spennare är bosatt i Sverige.

Läs mer:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.