Matjättarna – Axfood AB

Axfood AB är en av de tre stora svenska matjättarna. De andra är ICA och Coop. Axfood ingår i Axel Johnson-koncernen som ägs av familjen Ax:son Johnson.

I Axfood ingår en mängd livsmedelsföretag och grossistföretag som exempelvis Dagab Inköp & Logistik AB, Falkenberg Seafood AB, Cold Cargo Sweden AB, Middagsfrid AB, Mathem AB, Axfood Snabbgross AB och Dagab AB. Dessutom ingår restaurangföretag som Urban Deli AB, nätapoteket Apohem AB och livsmedelskedjor som Handlar’n, Tempo AB, Hemköpskedjan AB och WiLLy:s AB.

Axfood AB är börsnoterat men ägs till 50,06% procent av Axel Johnson AB. I övrigt består aktieägarna huvudsakligen av diverse fonder, banker och pensionsbolag. Företaget har cirka 13 000 anställda och omsatte 73 474 miljoner SEK år 2022.

I styrelsen för företaget ingår Mia Brunell Livfors, Fabian Bengtsson (SIBA), Caroline Berg (familjen Ax:son Johnson), Christian Luiga, Peter Ruzicka, Christer Åberg och Sara Öhrvall samt Anders Helsing, Michael Sjörén och Lars Östberg som representanter för de anställda.

Historia

Axfood bildades år 2000 efter samgående mellan Hemköpskedjan och D&D Dagligvaror, som samtidigt köpte Spar Sverige, Spar Inn Snabbgross och Spar Finland. Axfood övertog även Hemköps notering på Stockholmsbörsen. Företaget kallades inledningsvis ”Nya Dagligvarubolaget” innan man tog namnet Axfood. D&D Dagligvaror hade i sin tur bildats genom en fusion mellan Dagab och D-gruppen 1999.

Hemköp

Hemköp hade öppnat sin första butik redan 1958 i en källare i Borlänge. 1963 köptes butiken av Sam Hedenius AB som ägdes av Bertil Wåghäll. Företaget öppnade stormarknaden Borlänge Hemköp samma år.

2004 köpte företaget även matvarukedjorna Vivo, Billhälls och Spar och integrerade dem i Hemköp från 2005 genom namnbyten. Vi-butikerna i Stockholmsområdet övertogs 2011 och blev också Hemköp.

1983 övertog Erik Penser fruktgrossisten J.S Saba AB. Detta bolag övertog senare Åhlén & Holm, Nordiska Kompaniet, Hemköp och flera andra grossistföretag, varuhuskedjor med mera. Företaget blev så småningom en del av Carnegie AB. 1988 köptes Hemköp och Åhlens AB (inklusive Tempo) av Axel Johnson AB. Åhléns livsmedelsavdelningar övertogs av Hemköp under 1990-talet. Åhléns köpte 2002 kosmetikkedjan KICKS och 2004 även butikskedjan Lagerhaus. Dessa två företag såldes 2018 igen. Åhléns såldes 2022.

Lågprisbutiker

1975 öppnades LL:s Livs i Göteborg av Lars Lundin och 1986 öppnade Willy Schlee Willys Cash i Kungsbacka. De båda företagen gick ihop 1999 och köptes sen av D&D Dagligvaror. År 2000 förvärvades ytterligare några lågpriskedjor, Exet (grundat 1981 som Suxé i Jönköping), Matex (1992 i Söderköping) och HP Storköp (1982 i Göteborg). Alla lågpriskedjorna övertogs därefter av Axfood Lågpris AB som 2001 bytte namn till WiLLy:s AB. Alla de tidigare lågprisbutikerna fick med tiden namnet WiLLy:s.

2017 köptes Eurocash Food AB. År 2021 köptes skånska Bergendahl Food samt 9,9% av City Gross AB.

Läs mer:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.