Matjättarna – ICA-gruppen

ICA Gruppen AB är moderbolag i Sveriges största mathandelsföretag. Huvudägare är ICA-Handlarnas Förbund via Murgröna Holding AB. ICA Gruppen AB har dotterbolagen ICA Banken AB (med dotterbolaget ICA Försäkring AB), ICA AB (med dotterbolagen ICA Sverige AB, Rimi Baltic AB och Apoteket Hjärtat AB) samt ICA Fastigheter AB med en mängd dotterbolag.

ICA Gruppen AB omsatte 128 564 MSEK år 2021 och hade nästan 16 000 anställda totalt.

Styrelse och bolagsledning

Claes-Göran Sylvén är styrelseordförande i ICA Gruppen AB. Ordinarie styrelseledamöter är Jan Amethier, Göran Blomberg, Tomas Emanuelz, Bengt Kjell, Magnus Moberg, Fredrik Persson, Katarina Ramberg, Per Strömberg, Charlotte Svensson och Anette Wiotti samt Jonathan Clarke och Magnus Rehn som representanter för de anställda.

Göran Blomberg är VD i ICA-Handlarnas Förbund. I samma styrelse sitter också bland annat Tomas Emanuelz som äger Storbutiken i Sundsvall AB som driver ICA Maxi Sundsvall, Magnus Moberg som äger Storbutiken i Falköping AB (ICA Maxi Falköping) och Anette Wiotti som äger ICA Kvantum Arvika. Claes-Göran Sylvén är ägare av Varuhuset Flygfyren AB (ICA Kvantum Norrtälje). Nina Jönsson är VD i ICA Gruppen AB och Erik Lundberg AB är VD i ICA Sverige AB.

Historia

År 1917 grundades AB Hakon Swenson i Västerås av just Hakon Swenson. Detta anses av ICA vara företagets grundningsår. Men det är inte riktigt sant för egentligen grundades ICA för år 1939 som Inköpscentralerna AB som förkortades ICA. Grundare var AB Hakon Swenson, Speceristernas Varuinköp, AB Eol och Nordsvenska Köpmannabolaget. Dessa företag leddes vid tillfället av Hakon Swenson, J. Rudolf Lifwendahl, Erik Clemedtson och Karl-Erik Karlsson-Kyhlstedt. De olika bolagen som grundade ICA kom i flera fall att finnas kvar ända till 1990 då de fusionerades med moderbolaget ICA AB.

1940 bildades Ica Förbundet för att stärka samhörigheten mellan butikerna. Förbundet hade dock ingen avgörande betydelse förrän 1972. Förbundet finns ännu kvar, men heter idag Ica-Handlarnas Förbund och är såväl en intresseorganisation för Ica-handlarna som huvudägare i ICA Gruppen. 1942 bildades Ica-industrier. Företaget ägdes till lika delar av de fyra inköpscentralerna. 1945 grundades Ica Förlaget.

Under 1980-talet tog Ica över en del av de butiker som tillhörde snabbköpskedjan Metro och tog så småningom helt över denna kedja 1992.

Under 2001 startade Ica sin egen bank, ICA Banken. Banken var en utveckling av kundkortstjänsten.

Sedan 2007 äger ICA också 100 procent (tidigare 50 procent) av Rimi Baltic som driver butiker i Baltikum.

Restauranger

Mellan 1945 och 1982 drev också ICA en restaurangkedja, ICA Restauranger. Det skedde genom uppköp av AB Mjölkbaren. Men redan 1944 hade ICA öppnat sin första restaurang, Ankarbaren i Göteborg. De enskilda mjölkbarerna bytte namn till Ringbaren och nya ställen med detta namn öppnades. På 1970-talet var Ica-restauranger med över 135 enheter Sveriges största privata restaurangföretag. 1983 köptes företaget av Scandic Hotels efter att det bytt namn till Caternord.

Hakon Invest

ICA Gruppen AB grundades för sin del år 2000 som ICA Förbundet Invest AB och blev ägare till ICA AB. År 2004 gick det nederländska bolaget Royal Ahold in som delägare i ICA AB och från 2004 var de huvudägare med ICA Förbundet Invest AB som den andre delägaren. ICA Förbundet Invest AB bytte året därefter namn till Hakon Invest AB och börsnoterades.

Därefter påbörjade Hakon Invest en expansion genom uppköp av handelsföretag i en mängd branscher. 2006 blev de delägare i Kjell & Company, vitvarukedjan Hemma och porslinskedjan Cervera. 2007 blev de majoritetsägare i Hemma och delägare i InkClub. Året efter blev Hakon Invest delägare i Hemtex och 2009 majoritetsägare i Cervera som också köpte upp företaget Duka. 2011 blev InkClub ett dotterbolag och samtidigt såldes bolaget Hemma.

2013 blev Hakon Invest ägare av samtliga aktier i ICA AB genom köp av Royal Aholds aktier. Bolaget bytte också namn till ICA Gruppen AB. 2014 sålde företaget sin andel i Kjell & Company och dessutom sålde de sin förlags- och tryckeriverksamhet (Forma Publishing Group). Istället köptes Apoteket Hjärtat AB från riskkapitalbolaget Altor. Denna verksamhet gjordes sen till dotterbolag i ICA AB.

År 2019 såldes Hemtex AB och två år senare köpte ICA-Handlarnas Förbund upp alla aktier i ICA Gruppen AB genom Murgröna Holding AB som ägs av ICA-Handlarnas Förbund till 87% och AMF Pensionsförsäkring AB med 13% av aktierna. Då avnoterades också ICA Gruppen AB från börsen.

Butiksverksamheten

Butikerna i Sverige drivs genom egna privata handlare där handlarna äger och driver butikerna själva. De har avtal med Ica Sverige som gör gemensamma inköp, stöttar i frågor om försäljning och effektivisering samt ansvarar för logistik och samlad marknadskommunikation. Det finns omkring 1 600 ICA-butiker i Sverige.

Största ICA-butiker 2021, butik, ägare, omsättning i miljoner SEK
ICA Maxi HaningeMikael Gadd1002
ICA Maxi Västerås (Hälla)Anna och Viktoria Holmgren810
ICA Maxi JönköpingKarl Ehn807
ICA Maxi NackaEmma Nilsson Billefors770
ICA Maxi Linköping (Tornby)Tomas Lundvall761
ICA Maxi Västra Frölunda (Högsbo)Martin Ekgrund758
ICA Maxi SollentunaRoger Holgersson och Sven Rickard Johansson750
ICA Maxi BoråsThomas Bengtsson och Emmy Matilda Hedell656
ICA Maxi Helsingborg Magnus Carlsson651
ICA Maxi Göteborg (Mölndalsvägen/Grafiska vägen)Christopher Plate och Christian Karlsson639
ICA Kvantum Norrtälje (Flygfyren)Claes-Göran Sylvén634
ICA Maxi Örebro (Boglundsängen)Martin och Karin Matteusson633
ICA Maxi Västerås (Erikslund)Thorbjörn Kvist623
ICA Maxi Halmstad (Flygstaden)Tommy Fransson616
ICA Maxi AlingsåsUlf Melin613
ICA Maxi UmeåJoakim Lindgren och Daniel Lindgren613
ICA Maxi Helsingborg (Råå)Jonas Olofsson610
ICA Maxi KalmarPatrick Wiberg593
ICA Maxi Järfälla (Barkarby)Bernt Welander593
ICA Maxi KungsbackaJoakim Lövgren587

Som en jämförelse med största butikerna kan det också vara intressant att veta hur mycket de butiker som styrelsemedlemmar i ICA Gruppen AB äger. ICA Maxi i Sundsvall omsatte 504 miljoner, ICA Maxi i Falköping 202 miljoner och ICA Kvantum i Arvika 226 miljoner.

Läs också:

3 svar på “Matjättarna – ICA-gruppen”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.