Nordic Capital – näst största private equitybolag i Norden

Nordic Capital är Nordens näst största private equity-företaget och liksom det största svenskt. Ja de fyra största PE-företagen i Norden är alla svenska. Totalt förvaltar Nordic fonder på cirka 9 miljarder euro. Bland de företag och institutioner som placerat pengar i Nordic Capitals fonder märks bland annat Handelsbanken, Bure, försäkringsbolagen Pohjola och Tryg-Baltica.

Nordic Capital grundades 1989 av bland annat Robert Andreen och Morgan Olsson som båda fortfarande är partners i företaget. Andra partners är Lars Terney, Sönke Bästlein, Robert Furuhjelm, Bo Söderberg, Tom Vidar Rygh, Hans Eckerström, Måns Folkesson, Peter Hansson, Anders Hultin, Joakim KarlssonKristoffer Melinder, Fredrik Näslund, Ulf Rosberg och Toni Weitzberg. Bägge grundarna hade tidigare arbetat för Handelsbanken. Men det finns ingen lika koppling mellan Nordic Capital och Handelsbanken på samma sätt som mellanEQT, SEB, Investor och familjen Wallenberg.

Nordic Capitals fonder är i allmänhet registrerade i skatteparadiset Jersey och företaget är precis som många andra private equitybolag organiserat för att minimera skatten för alla inblandade. Något som har resulterat i skattetvister med myndigheterna i Sverige. Finanskrisen innebar att Nordic Capital hamnade i svårigheter då många av fondernas företagsuppköp finansierats med lån.

Totalt finns omkring 80 000 anställda i företag som Nordic kontrollerar och cirka 6 000 i delägda företag. Nordic Capital har stora investeringar i läkemedelsindustri och sjukvård. Det två största företagen i denna verksamhet som man äger är sjukvårdsföretaget Capio (14 500 anställda) och läkemedelsföretaget Nycomed(12 000 anställda). Andra företag i samma branscher är ConvaTec med 8 000 anställda, Unilabs (3 100) och Atos Medical (200). Det allra största företaget man äger är vakt- och säkerhetsföretaget Falck med 15 000 anställda. Utöver de nämnda företagen kontrollerar man också metallföretaget Luvata med 8 000 anställda, Handicare (1 400 anställda), Nefab (2 300), bildelsföretaget Finnveden(1 800) och många andra bolag. Bland de delägda företagen märks biltillbehörsföretaget Thule (4 000) och Munters (2 000).

Läs mer: DN, SVD1, 2, 3, 4, E24, GP, Newsdesk1, 2, DPS1, 2, 3, 4, AV1, 2, 3,SDS, IDG1, 2, RT1, 2, 3, 4, E24_1, 2, 3, VA,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2011.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,, , , , , , , , , , , , ,, , , , , , , ,, , , , ,

2 svar på “Nordic Capital – näst största private equitybolag i Norden”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.