Schörling – Douglas parhäst

Melker Schörling samarbetade länge med Gustaf Douglas och har då även byggt upp en egen förmögenhet och en egen ägargrupp i det svenska näringslivet. Makten och inflytandet i olika bolag innehas främst via investmentbolaget Melker Schörling AB (MSAB) i vilket familjen Schörling kontrollerar 84,8% av rösterna.

Familjen Schörling äger dominerande minoritetsintressen i företagen Hexagon (MSAB 49,5%) med 8 000 anställda, AAK (MSAB 29%) med 2 500 anställda, NIBE Industrier (Melker Schörling personligen 21,6%) med 5 000 anställda, Hexpol AB (MSAB 47%) med 2 300 anställda. Tillsammans med annan ägare kontrollerar också familjen Schörling företaget Bong Ljungdahl AB med 1 300 anställda. Totalt är det cirka 19 000 anställda i företag som familjen har kontrollerande intressen i.

Utöver detta har familjen Schörling begränsade minoritetsintressen i flera av familjen Douglas företag, såsom Assa-Abloy AB (MSAB 11,6%), Niscayah (MSAB 11,7%) och Securitas (MSAB 11,7%). Totalt har dessa företag cirka 253 000 anställda.

Familjens makthavare är främst Melker Schörling själv med styrelseuppdrag i MSAB, Securitas, HM, Hexagon, AAK, Hexpol och BNS Holding. Hans dotter Sofia Schörling Högberg sitter i MSAB, Torkelson Möbel (som hon lär äga ihop med sin man Anders Högberg) och Securitas. Andra makthavare i gruppen är:

  • Ulrik Svensson, MSAB, Niscayah, AAK och Loomis (dotterbolag till Securitas)
  • Mikael Ekdahl, MSAB, Bong Ljungdahl, Securitas, Assa-Abloy, Hexagon, AAK, Aboslent AB, Börje Jönsson Åkeri AB

Melker Schörling har ytterligare en dotter, Märta Schörling som inte har några uppdrag för något familjeföretag utan i stället nämns hon regelbundet i samband med trendiga Stureplansställen.

Ett företag som ofta förekommer som ägare i bolag som kontrolleras av familjen Schörling är fondbolaget Didner & Gerge. Den ene ägaren Henrik Didner sitter också i MSAB:s styrelse. Man kan anta att ett visst samarbete mellan fondbolaget och MSAB förekommer.

Ursprungligen publicerad på Svensson-bloggen 2008.

Läs mer: E24_1, Realtid1, Affärsvärlden1, Realtid2, EX, DI, Realtid3, DN, Chef,AB, Affärsvärlden2, Fastighets, Dagens PS1, VA1, SDS, Epoch Times,Affärsvärlden3, AB1, E24_2, Dagens PS2, AB2, Privata Affärer1, Privata Affärer2,VA2, Affärsvärlden4, E24_3, E24_4,

Intressant?
Andra bloggar om: , , ,, , , ,

 

Ett svar på “Schörling – Douglas parhäst”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.