FAM – familjen Wallenbergs eget fondbolag

En artikel från 2011.

Foundation Asset Management (FAM) kan sägas vara familjen Wallenbergs alldeles egna fondbolag. Bolaget ägs nämligen av tre av familjens stiftelser och har i uppdrag att förvalta dessa stiftelsers förmögenhet. De tre stiftelserna är Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse (KAW), Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse (MMW) samt Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond (MAW), Dessa tre stiftelser delar ut 4,5 miljarder kronor de senaste 5 åren till olika forskningsprojekt. Genom dett har familjen Wallenberg ett stort inflytande på vilken forskning som är möjligt att genomföra inom en del områden. De tillgångar som FAM förvaltar hade den siste december 2010 ett värde på 64 miljarder SEK.

KAW står för majoriteten av denna förmögenhet, stiftelsens totala förmögenhet är 50 miljarder, MMW:s förmögenhet är 4,7 miljarder och MAW:s 2,3 miljarder. FAM förvaltar alltså en större förmögenhet än de tre stiftelserna har och man undrar ju då varifrån dessa pengar kommer. Det är ju inte direkt småpengar det handlar om, utan närmare besämt 7 miljarder.

I styrelsen för FAM sitter Peter Wallenberg JrGöran SandbergHans Wibom och Lars Wedenborn. Investeringskommittén utgörs av Claes Dahlbäck, Jacob Wallenberg, Marcus Wallenberg och Lars Wedenborn. Foundation Asset Management har ett dotterbolag som heter Foundation Administration Management. Detta dotterbolag har till uppgift att hantera anslags- och stiftelseadministrationen för samtliga Wallenbergstiftelser. De nämnda personerna får rejäla ersättningar för sina uppdrag så det är ett sätt för familjen Wallenberg att kunna leva flott på den förmögenhet de kontrollerar via stiftelserna.

Bland företag som stiftelserna äger aktier i och som alltså är innehav som förvaltas av FAM hör Investor (48% av rösterna), SKF (28,6%), Stora Enso (27,3%), SEB (1,3%), Saab (8,1%), SAS (7,6%), Alfa-Laval (6%), Bergvik Skog (12,5%), Boston PowerProventus Wind PowerSol VoltaicsGlo och Asia Capital Reinsurance. I övrigt har man 5,6 miljarder SEK placerade i olika fonder hanterade av andra bolag.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2011

Ett svar på “FAM – familjen Wallenbergs eget fondbolag”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.