Hedgefonder och privatbanker

(En artikel från 2011)

Riskkapitalbolagen, de så kallade private equity-bolagen är en form av fondbolag. Det finns andra typer av fondbolag, eller kanske rättare sagt fondförvaltande bolag. Först och främst har vi förstås bankerna, både de stora affärsbankerna som SEB, Nordea, Swedbank, Handelsbanken och Danske Bank, en del utländska banker liksom mindre banker som  till exempel ÅlandsbankenÖhmanAvanzaPenser och Nordnet.

Det finns också helt specialinriktade bolag, dels sådana som har PPM-fonder och andra typer av fonder inklusive hedgefonder, dels bolag som tycks inriktade på att enbart förvalta mycket rika människors pengar, andra fonders pengar eller i vissa fall enbart den förmögenhet som är knuten till den egna familjen och familjens ägande.

Denna serie inlägg ska främst handla om företag som inte har några PPM-fonder, men inte bara. Exempel på sådana bolag är relativt kända företag som Brummer & Partners och Cevian Capital, ett mycket speciellt sådant företag är Foundation Asset Management (FAM) och några av de mindre kända är RAM Rational Asset ManagementCase Asset Management och JRS Asset Management. En del av dessa, de flesta i själva verket, har hedgefonder, en del inte. Några har hemsidor som i princip inte säger ett dugg, andra har mycket information. Några är väldigt speciella så kallade ”family office”-företag, några är små, andra är stora och sammanlagt förvaltar de en stor mängd kapital.

Gemensamt för dessa företag är alltså att deras kunder är mycket rika. Det handlar om kapitalförvaltning och vinstmaximering, om stabila och höga vinster för de mycket förmögna och mäktiga. Alltså om folk som helt enkelt har för mycket pengar, till stor del på grund av de avsevärda skattelättnader och fördelar dessa människor fått av den nuvarande borgerliga regeringen och de socialdemokratiska som föregått denna. I stort sett alla bolagen har startats de senaste 10-15 åren.

Många av dessa företag är som sagt intimt eller mer löst knutna till olika storfinansfamiljer. Några exempel på sådana kopplingar är att FAM och RAM kan kopplas till Wallenberg, JRS till SöderbergLancelot till Ax:son Johnson och Rune Andersson, Consafe Capital Advisors (Alcur) till familjen Ericsson, Case och Mertzig till familjen Persson, Adrigo till Schörling osv. I många fall skaffar sig hedgefonder och hedgefondsbolag maktpositioner i olika företag. Det gäller exempelvis Sentat med sin fond Thyra och det gäller Christer Gardells Cevian.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2011.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.