Älvtank

Familjen Jakobssons Donsörederi startades i praktiken redan 1922 när Fridolf Jakobsson köpte ett segelfartyg som fraktade kol och koks. 1933 bytte de upp sig till ett motordrivet fartyg men fortsatte med samma typ av transporter mellan Tyskland och Sverige. 1948 köpte han tillsammans med en partner den första tankern som fick namnet Ramona.. Den drevs som ett partrederi. På 1950-talet blev sönerna Sven Jakobsson and Johannes Jakobsson aktiva i företaget som skeppare på varsin tanker. 1993 bildades det bolag som idag bär namnet Rederi AB Älvtank.

Johannes Jakobsson sitter fortfarande i styrelsen för Rederi AB Älvtank. Övriga medlemmar i styrelsen är Karin Elisabeth Jakobsson, Per Jakobsson och Fredrik Jakobsson, Per Arne Nilsson och Christian Nilsson. Per-Arne Nilsson är gift med Rut Jakobsson, dotter till Fridolf Jakobsson. Christian Nilsson är deras son. Karin Elisabeth Jakobsson är gift med Sven Jakobsson och de är föräldrar till Fredrik Jakobsson.  Per Jakobsson är son till Johannes Jakobsson.

Ramona

Ramona

Idag har Rederi AB Älvtank ungefär 40 anställda och äger två tankfartyg. Båda är svenskflaggade och har Donsö som hemmahamn. Företaget har dock haft utflaggningsplaner om inte reglerna inom svensk sjöfart ändrade sig:

– Visst finns funderingar även hos oss om att flagga ut. Men vi lever på hoppet om att regeringen till slut ska göra det som måste göras. Och det är inga konstigheter. Det är bara att titta på vad Danmark, Norge, Finland och Färöarna har gjort och sedan kopiera det. Om inget görs så kommer de kvarvarande svenskflaggade fartygen också att försvinna, säger Christian Nilsson som är vd för Älvtank.

Han menar att de politiska beslutsfattarna måste komma till insikt om att handelssjöfarten är en helt egen bransch, som ger skatteintäkter till landet.

– Den svenska handelssjöfarten är ett kluster där det finns ett enormt stort kunnande, och internationellt sett ligger svenska rederier mycket långt framme på många områden. Ett bra exempel är produkttanksidan där en stor del av den europeiska flottan är svenskkontrollerad. Men om fartygen försvinner ut från Sverige så tappar vi efterhand denna kompetens.

– Visst har det skett små förändringar till det bättre som vi som blivit kvar i Sverige märker av. Men det går för sakta. Och det är bråttom nu, säger Christian Nilsson.

Då reglerna inom svensk sjöfart ändrat sig blev det aldrig nån utflaggning utan istället kommer även kommande nybygge att få svensk flagg.

Kring fartygen har Älvtank ett samarbete med Furetank. Karin Elisabeth Jakobsson sitter också i styrelsen för Throne AB, ett klädföretag i Tynnered som verkar drivas av hennes barn.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.