Donsötank

Rederi AB Donsötank startades 1953. Idag har rederiet sju tankfartyg samt cirka 170 anställda. Tidigare hade Donsötank samarbete med Broströms, en del av Mærsk-koncernen, som tidigare hade kontor i Göteborg. Detta samarbete har upphört. Donsötank har ett antal dotterbolag, managementbolaget Navix Maritime CharteringAB är ett och Donsö Rederi AB ett annat. I motsats till många andra redare på Donsö så har Donsötank svenskflaggade fartyg .

Andra bolag som sannolikt har samma ägare som Donsötank är Donsö Holding ABCredo AB,  Donsö Shipping ABDonsö Invest AB och Donsö Fastighetsförvaltning AB. Styrelserna i i de flesta företagen innehåller nämligen i stort sett samma personer som Donsötank.

Ordinarie ledamöter i Donsötanks styrelse är John Ingvar Lorensson, Lilian Johnsson, Inga-Berit Kristensson, Henrik Lorensson, Curt Åke Stefan Lorensson och Anders Olsson. Sture Lorensson är suppleant. I styrelsen för Donsö Holding AB sitter Birger Nilsson, Lilian Johnsson, Curt Åke Stefan Lorensson och Anders Olsson.

Suppleanter i Donsötank och flera av de andra bolagen är Carina Fransson (syster till John Ingvar Lorensson och dotter till Bertil Lorensson), Camilla Birgitta Hansson, Lilian Johnsson, Curt Åke Stefan Lorensson, Urban Lorensson och Anette Lorensson som är barn till Lars-Ove Lorensson som i sin tur är bror till Bertil Lorensson, Sture Lorensson (kusin till Lars Ove och Bertil), Birger Nilsson (son till Roger Nilsson), bröderna Lennart Olsson och Lars Olof Olsson samt Daniel Olsson. Roger Nilsson (från Styrsö) är gift med en syster till Lennart Olsson och Lars Olof Olsson, Britt Marie Olsson. Olof Anders Olsson och Daniel Olsson är söner till Lennart Olsson och Margareta Möller. Den sistnämnda är i sin tur dotter till Olof Möller och Maria Höglund. Därmed är Margareta Möller också faster till Tryggve Möller i Tärntank. Maria Höglund var i sin tur syster till Karl Höglund som grundade Furetank.

Lennart, Britt Marie och Lars Olof Olsson är barn till Olof Olsson och Josefina Lorensson som var dotter till Lorens Andreasson som i sin tur var bror till Kristen Andreasson vars ättlingar står bakom Tärntank och Northern-koncernen. Josefina Lorenssons bror Martin Lorensson var far till Bertil Lorensson och Lars Ove Lorensson.

Den tidigare VD:n Roger Nilsson är den andra generationen i familjen som är verksam i företaget:

Lilla frireligiösa Donsö kan vara ett av världens mest rederitäta samhällen. Och av öns nära 1 500 invånare sysselsätts majoriteten inom tankrederinäringen – eller i företag som är direkt beroende av rederierna.
–Det började när oljehandeln kom igång. Då började våra förfäder att frakta olja och sedan har det grenat ut sig, säger Roger Nilsson, vd för Donsötank, som tar emot i det gamla vadbinderiet i hamnen som byggts om till kontor för företagets nio anställda.
Av dem bor åtta på ön och samtliga är familjemedlemmar.

[…]

–Vi har ett samarbete när det gäller inköp av förnödenheter till våra båtar. Annars är vi konkurrenter. Men inte arga konkurrenter, säger Roger Nilsson.
Han är andra generationen som driver Donsötank. Från början är han tekniker och har jobbat på sjön ända till 2002 då han tog över som vd.

[…]

–Våra fartyg är moderna. Vi ser på varandra och då blir det en liten tävlan om vem som har bästa fartyget, säger Roger Nilsson.
Men trots goda affärer är det inte tal om någon lyx på Donsö. Inga vräkiga hus eller bilar. Det har man lärt sig av tidigare generationer.

Evinco

Evinco

Idag är John Ingvar Lorensson VD i de flesta av familjeföretagen.

När det gäller kopplingar till fisket så finns via familjen Möller. Olof Möller var åren 1921-35 delägare i GG 715 Karin och hans söner Oskar Möller, Gustav Möller och Möller Olofsson Möller delägare i GG 160 Svea 1930-51 medan en annan bror, Olof Möller, var delägare  i GG 159 Brita tillsammans med sonen Johannes Möller och Furetanks grundare Karl Höglund mellan 1940 och 49. 1949 blev Olof Möller samt hans söner Johannes Möller, Olof Henry Möller och Arne Möller ägare av Brita, från 1951 var enbart sönerna ägare. Arne Möller var far till Tryggve Möller, idag aktiv i Terntank. En syster till den äldre Olof Möller, Anna-Stina Möller, var gift med ovan nämnde Sture Johansson delägare i Terntank och sen ägare av Vingatank. Olof Möller (delägaren i Brita, en fiskebåt sannolikt uppkallad efter Karl Höglunds fru) var själv var gift med en dotter till Karl Höglund, Maria Höglund. Deras dotter är den ovan nämnda Margareta Möller som alltså var syster till Johannes Möller, Olof Henry Möller och Arne Möller.

Möller Olofsson Möller och han son Olof (Olle) Möller ägde också del i GG 59 Rättvik, bröderna Olle Möller och Karl-Ivar Möller samt svågern Erik Johansson i GG 59 Rättvik 1962-65, Erik Johansson, Karl-Ivar Möller, Olof (Olle) Möller och Rune Johansson (son till Erik Johansson, bytte senare namn till Netsner) i GG 59 Rättvik från 1965.

Roger Nilssons far Karl Nilsson på Styrsö var för sin del bland annat delägare i GG 485 Wallonia mellan 1951 och 1960 och hans far Lorents Nilsson var i sin tur delägare i GG 496 Anny mellan 1911 och 1937. Lorents Nilssons bror Ludvig Nilsson var delägare i GG 86 Randivåg åren 1927-41.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.