Jarlsson – Kinnarps

Kinnarps grundades 1942 av Jarl Andersson och Evy Andersson som köpte en äldre snickerifabrik. 1944 fick företaget en stabil och långsiktig order på jalusiskåp till Krigsmaterielverket. Snart blev företaget enda leverantör till hela staten. 1951 förlorade Kinnarps staten som kund. Tiilverkningen för staten mostvarade då 60% av företagets omsättning. man ändrade inriktning och började serietillverka kontorsmöbler. 1961 onvandlades företaget till aktiebolag med Jarl Andersson som ägare. 1973 övertog sönerna Henry Jarlsson, Assar Jarlsson och Ola Jarlsson företaget.

Henry Jarlsson började i företaget 1963 och blev så småningom VD. Något han är i koncernens moderbolag även idag. I själva möbelbolaget Kinnarps AB är Per-Arne Andersson VD. Företaget utvecklades under hans ledning från ett hantverksföretag till ett industriföretag. Olika familjemedlemmar äger nästan alla aktier i företaget. De anställda äger dock aktier motsvarande 3% av aktiekapitalet och 1% av rösterna (1995 i alla fall). Moderbolag i Kinnarpskoncernen är Kinnarps Holding AB. Totalt har koncernen 2 500 anställda (2012) och dotterbolag i ett 40-tal länder. Idag har företaget också ett bredare produktsortiment och tillverkar inte bara kontorsmöbler.

I styrelsen för företaget sitter idag även bröderna Assar Jarlsson och Ola Jarlsson samt flera andra släktingar.

Andra källor: Margaret von Platen, De framgångsrika familjerna, 1995

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2014

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.