Bengtsson – Siba

År 1951 startade Folke Bengtsson en liten butik på Herkulesgatan 7 på Hisingen i Göteborg där han sålde radioapparater och kristallkronor. Bengt Bengtsson tog över verksamheten 1961 och utvecklade Siba till en radio- och TV-kedja. Företaget expanderade med flera butiker i Göteborg. 1974 öppnade SIBA Sveriges första varuhus för radio och TV på Backaplan i Göteborg. Hösten 1997 förvärvades kedjan Tandy´s ComputerCity, med butiker i Sverige och Danmark. Idag har företaget ocksåverksamhet i Norge.

I slutet av 1990-talet inledde Siba en expansion med butiker i bland annat Stockholm, Norge och andra delar av landet. Idag är Siba ett av Nordens ledande detaljhandelsföretag inom hemelektronik. I koncernen ingår en mängd elektronikvaruhus i Sverige, Norge och Danmark samt avdelningar för företagsförsäljning i Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Huvudkontoret ligger i Göteborg. Totalt har företaget ungefär 600 anställda. Styrelsen i Siba Holding AB såväl som i Waldir AB består uteslutande av familjemedlemmar. De har alla skyddad identitet efter att Fabian Bengtsson (son till Bengt Bengtsson) kidnappats år 2009.

Waldir AB som bland annat äger elektronikvaruhuset NetOnNet har totalt ungefär 450 anställda. Bolaget är familjen Bengtsson finansbolag och var tidigare också huvudägare i Siba. NetOnNetköptes år 2011.

En stor del av Sibas inkomster har under en lång period kommit från finansbolaget Resursgruppen som de tidigare drev tillsammans med OnOff. Idag är riskkapitalbolaget Nordic Capital (via moderbolaget Cidron Fi Sarl i Luxemburg) huvudägare i Resursgruppen (Resurs Holding AB) med familjen Bengtsson som delägare med 45% via holdingbolaget Waldir AB. Resursgruppens verksamhet omfattar bland annat konsumentkrediter i Resurs Bank, försäkringar i Solid Försäkring AB och inkassoverksamhet i Reda Inkasso AB. Resursgruppen har cirka 460 anställda.

I familjen Bengtssons företag finns alltså totalt ungefär 1 500 anställda om också Resursgruppen räknas.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2014.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.