Wayne’s Coffee

Wayne’s Coffee är en svensk franchise-kaffebarkedja och var den första i sitt slag i Skandinavien. Den första kaffebaren öppnades på Kungsgatan i Stockholm i december 1994 och idag finns kedjan över hela Sverige och har etablerat sig i Norge, Finland, Estland, Cypern och även Saudiarabien. Wayne’s Coffee har över 90 kaféer i Sverige och serverar enbart KRAV-märkt och ekologiskt kaffe och dito mjölk. Total finns det 150 kaféer i hela världen som använder varumärket Wayne’s coffee.

Grundare av kedjan var sannolikt (i alla fall verkar de ha birdragit med pengar) Canada-svenskarna Wayne och Margareta Nystrom eller enligt andra uppgifter Lena Madison och Marika Lagerberg, som väl sannolikt är döttrar till Margareta Nystrom, tillsammans med nuvarande VD Anders Stål. Kedjan är i alla fall uppkallad efter Wayne Nystrom. Margareta Nystrom är född i Sverige men flyttade till Canada för 35 år sen medan Wayne Nystrom är svenskättling från Canada. Företaget ägs fortfarande av grundarfamiljen. Inspiration för starten av Wayne’s Coffee kom enligt vad Lena Madison sagt i en intervju i SVD från USA och Starbucks.

Paret Nystrom verkar också vara delägare i en vingård i Canada, Upper Bench, och äger också en egen vingård, Naramata Bench. Wayne Nystrom har tidigare främst arbetat inom skogsindustrin och är tidigare delägare i konsultbolaget NLK Consulting med inriktning på skogsindustri. Sen 2003 ägs NLK Consulting av finska Pöyry.

Styrelsen för Wayne och Margareta’s Coffee AB som företaget formellt heter består av de fem personer jag nämnt, Anders Stål, Lena Madison, Marika Lagerberg, Margareta Nystrom och Wayne Nystrom. Företaget omsatte 96 miljoner kronor år 2014 och hade 50 anställda. Bokförda tillgångar var 47,5 miljoner. Företaget planerar att expandera kraftigt genom att låt öppna fler caféer som använder varumärket runtomkring i Sverige.

I motsats till flera av konkurrenterna har Wayne’s Coffe hög svansföring när det gäller socialt ansvarstagande:

Han säger att han har hört talas om Fair Tax-märkningen och tror att den är en följd av kritiken mot Starbucks och de andra storföretagen.

– Det är något som vi behöver titta närmare på, säger Hörnell.

– Har ni själva fått råd om att använda skatteparadis? undrar jag.

– Nej, vi ägs fortfarande av grundarna och det finns inga planer på att flytta utomlands.

Om den saken – att de är ett företag som ägs och betalar skatt i det land de är verksamma i – uppfattas som ett värde intressant nog att marknadsföra, är Fair Tax-märkningens springande punkt.

Föregångaren Fairtrade visar att märkningar kan ha effekt. I början av april 2014 meddelade organisationen att försäljningen av Fairtrade-märkta varor ökade med 29 procent förra året. På tre år har försäljningen fördubblats. Enligt Fairtrade själva är en orsak till ökningen generellt ökat fokus på etiska frågor.

– Allt vårt kaffe och te är märkt med Rainforest Alliance, och jag vet att gästerna uppmärksammar det och tycker att det är bra, säger Mats Hörnell.

[…]

Jag frågar Mats Hörnell om han tror att Wayne’s Coffees kunder skulle bry sig om Fair Tax.

– Vi underskattar aldrig våra gäster, svarar han.

Ett företag som driver kafé på franchiseavtal med Wayne’s Coffee är Andave AB i Sundsvall med 12 anställda. Ägare är familjen Sandström.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Ett svar på “Wayne’s Coffee”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.