Starbucks

Starbucks är en amerikansk kafékedja med 22 088 kaféer i 66 länder. Siffran inkluderar (april 2015) 10 stycken i Sverige, 14 i Norge, drygt 13 279 i USA, följt av 1 324 i Kanada, fler än tusen i Japan, 851 i Kina och 806 i Storbritannien. I USA är man sett till intäkter landets tredje största snabbmatskedja efter McDonalds och Subway.

Starbucks första svenska kafé öppnade den 18 februari 2010 på Terminal 5 på Arlanda flygplats utanför Stockholm. SSP driver, förutom tre Starbucks på Arlanda, flera verksamheter under olika varumärken på Stockholms Centralstation, också där en Starbucks. Den 24 januari 2012 öppnade Starbucks ett kafé på Göteborgs centralstation, och den 22 februari 2012 även på Malmö Centralstation. Den 17 december 2013 tillkom ett Starbucks i norra hallen på Stockholms centralstation. Starbucks första svenska kafé ute på gatan öppnade den 9 december 2014 på Stureplan i centrala Stockholm. Totalt driver SSP tolv stycken Starbucks i Sverige, de allra flesta på flygplatser och järnvägsstationer.

SSP är ett stort brittiskt företag med verksamhet på mer än 120 flygplatser och 270 järnvägsstationer. Totalt driver de mer än 2000 kaféer, affärer och restauranger. Antalet anställda är cirka 30 000. De är också franchisetagare för andra varumärken, som Ajisen RamenMillie’s CookiesBurger King,  Camden Food Co., Caviar House & Prunier Seafood Bar, Marks & Spencer Simply FoodUpper CrustWHSmith och YO! Sushi. Dessutom är de ägare av Caffè Ritazza. Ägare av SSP var i alla fall tidigare och sannolikt fortfarande familjen Wallenberg genom EQT. Bolaget såldes dock enligt dem själva år 2015. EQT:s representanter sitter dock kvar i styrelsen för SPP så nån from av kontroll över företaget verkar EQT och Wallenbergs fortfarande ha. Enligt brittisk sajter som listar ägande så innehar EQT fortfarande omkring 98% av aktierna i SSP.

Det första Starbuckskafét öppnades 1971 i Seattle. Företaget växte och marknadschefen Howard Schultz utvecklade det till en grossistverksamhet för kaffe och till restauranger och kaféer i Seattle. 1985 reste Schultz till Italien och blev inspirerad av espressobarerna. Han prövade konceptet hemma i Seattle och det fungerade bra. Efter detta växte företaget och öppnade fler butiker över hela USA och Kanada.

Från Starbucks start i Seattle, som en lokal kafferostare och återförsäljare med kaféverksamhet, har företaget expanderat med enorm hastighet. Under 1990-talet öppnade Starbucks i genomsnitt ett nytt kafé varje arbetsdag, en hastighet som fortsatte även in på 2000-talet. Det första kafét utanför USA etablerades i Kanada under mitten av 1990-talet.

Starbucks har på grund av sin enorma storlek och omsättning ofta varit ett mål för protester gällande bl.a. deras inställning till fair-trade, anställningsförhållandena, miljöpåverkan och försök att utestänga konkurrenter.

Norska Umoe Restaurants AS (60 anställda) med det svenska dotterbolaget Umoe Restaurant Group Coffee AB med 10 anställda äger de svenska och norska licenserna för Starbucks. Umoe-koncernen har fler dotterbolag i Sverige däribland Umoe Restaurants AB med 4 anställda. De enskilda kaféerna ägs av andra företag på franchisebasis, dvs de hyr varumärket av Umoe-koncernen.

Förutom de två bolag som kan kopplas till varumärket Starbucks har Umoe Restaurants AS ytterligare några svenska dotterbolag, King Food AB och American Bistro Sweden AB. King Food AB (franchisetagare för Burger King) har 220 anställda och American Bistro Sweden AB med 200 anställda.

Huvudägare i Umoe-koncernen är Jens Dag Ulltveit-Moe. Umoe-koncernen är ett konglomerat med en stor mängd olika företag.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.