Hans Bergström

Hans Bergström är chefredaktören som propagerade för privatskolor samtidigt som han tjänade pengar på privatiseringen. Redaktören som blev en välfärdsoligark. Det var det i stort sett  ingen som visste när han skrev och bestämde i och över den stora morgontidningen, DN. När han försökte gynna sina egna (egentligen hans frus) ekonomiska intressen trodde folk att han bara skrev av ideologisk övertygelse. Sådant agerande kallas att föra folk bakom ljuset och är djup oärligt.

Hans Bergström har en bakgrund i Folkpartiets ungdomsförbund och blev lite mer känd för en bredare allmänhet när han blev chefredaktör för Dagens Nyheter (DN) år 1995. I tidningen förde han en hård skolpolitisk kampanj mot den socialdemokratiska skolpolitiken och för privatskolor. I den kampanjen lierade han sig med Jan Björklund som senare skulle bli Folkpartiets ledande skolpolitiker och utbildningsminister. Hans Bergström drev samma skolpolitik på ledarplats som Jan Björklund presenterade på debattplats och i andra utspel. Kort sammanfattat hävdade Bergström att den svenska kommunala skolan var i totalkris och det enda som var positivt var privatskolorna. Något som var ren lögn:

Bergströms kritik av den socialdemokratiska skolpolitiken fördes fram utan tillstymmelse till underlag eller någon forskning som stödde hans uppfattningar. Det berodde på att alla fakta visade på motsatsen. Det svenska skolsystemet, med dess brister, var ett av de bästa i världen vid denna tid.
Under Bergströms tid på DN vittnade flera skoldebattörer och skolforskare om att det var omöjligt att få in artiklar som bemötte Bergströms och Björklunds inlägg. Dagens Nyheter blev en ensidig megafon för Björklunds utbildningspolitik, hävdade kritikerna. En diskussion och en kritik som mynnade ut i en doktorsavhandling av Matilda Wiklund.
[…]
Att Dagens Nyheter och Folkpartiets ledning hade mycket goda kontakter under Hans Bergströms tid som chefredaktör har även framkommit på andra sätt. Inför valet 2002 hävdade Erik Fichtelius att Dagens Nyheter hade läckt en Temomätning till Folkpartiet inför den avslutande partiledardebatten i SVT. Men det förnekades av Dagens Nyheter.
[…]
I boken ”Kommunaliseringen av skolan, vem vann egentligen?”, utgiven på Ekerlids förlag i samarbete med Lärarnas Riksförbund, beskriver Hans Bergström hur han gick över till friskole- branschen. Han blev kontaktad av en kvinnlig friskoleägare som behövde hjälp av media för att driva sina frågor gentemot Skolverket. Friskolan gav eleverna betygsliknande skriftliga omdömen från och med årskurs sex. Eftersom det inte var tillåtet hade skolan fått Skolverket på sig. Och naturligtvis stödde Hans Berg- ström detta initiativ från en av friskolebranschens företrädare.
[…]
Kvinnan var Barbara Bergström och hon är numera gift med Hans Bergström. Barbara Bergström hade startat en fristående grundskola redan 1993 och eftersom det fungerade bra hade hon utökat verksamheten. Hans Bergström beskriver i boken Kommunaliseringen av skolan hur det gick till.

I nära samarbete med Folkpartiet och Jan Björklund utnyttjade Hans Bergstro?m konsekvent den mycket starka position som Dagens Nyheter har för att som opinionsbildare gynna privatskoleföretagen, ett av dem ägt av en kvinna han inledde ett förhållande med och sen gifte sig med. Trots att han själva blev en del av privatskolebranschen fortsatte han att propagera för privatskolor och mot gemensamt ägda skolor men till slut blev han tvungen att sluta som chefredaktör. Det var år 2003.

Idag är han bland annat ledare för Internationella engelska skolans Advisory Board medan frun är ordförande i styrelsen. Hans Bergström och Barbara Bergström har idag utvandrat till USA. Barbara och Hans Bergströms skolföretag, Internationella engelska skolan, utvecklades med rekordfart under 2000-talet. På 10 år växte företaget till 23 skolor (idag är antalet skolor 22 stycken) med drygt 15 000 elever runt hela Sverige. I dag är företaget en av de största privata skolkoncernerna i Sverige. Under 2012 tjänade Barbara Bergström 691 miljoner kronor när hon sålde större delen av sin skolkoncern till amerikanska riskkapitalister,

TA Associates som idag äger Internationella engelska skolan är ett US-amerikanskt riskkapitalbolag som grundades 1968 och har sitt huvudkontor i Boston. Bolaget rankades på plats 45 av de största riskkapitalbolagen i världen 2012 och uppgavs då ha över 18 miljarder dollar (120 miljarder kronor) i tillgångar. Investerare i bolagets fonder är andra finansiella institutioner, storföretag, pensionsfonder och andra sorters stiftelser.

Media: SVD1, 2, 3, 4, DN, SR, ArbB,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2014.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,, , , , , , ,, ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.