Sven-Åke Lewin

Sven-Åke Lewin var färdig civilekonom 1976. Därefter arbetade han bland annat med ”corporate-finance” verksamhet inom Ernst&Young och var därefter verksam inom det internationella rådgivningsföretaget CartaBoozAllen-Hamilton. I början av 1990-talet började han arbeta på Bure Equity somdå leddes av Roger Holtback. Först som ansvarig för ”corporate-finance” och sedan för uppköpen av olika skolverksamheter som chef för affärsområdet Utbildning.

Under 1998 startade ett samarbete mellan Bure och Stig Johanssons skolföretag Vittra genom att Bure köpte 70 procent av aktierna i Vittra. Genom den konstruktionen fick Bure den nödvändiga skolkompetensen från Vittra och Bure stod för kapitalet.

I en intervju i Dagens Industri från 2001 beskriver Sven-Åke Lewin hur de återinvesterar alla vinster för att köpa upp nya skolor och på så sätt ökas värdet på Vittra.

Samarbetet mellan de båda företagen gick bra. Under de kommande åren blev tillväxten för Bure/Vittra snabb och de startade flera nya skolor om året. Det goda samarbetet varade fram till 2005 då Stig Johansson kunde realisera värdetillväxten när han sålde resten av aktierna i Vittra till Bure.

När Bure var ensamägare till Vittra fortsatte de att köpa upp skolföretag. Under 2006 köpte de IT-gymnasiet och Framtidsgymnasiet och under 2007 köpte de bolagen Fenestra, Rytmus och Didaktus.

Sven-Åke Lewin

Sven-Åke Lewin

Under 2008 slogs sedan utbildningsdelen i Bure och utbildningsbolaget Academedia ihop till en gemensam skolkoncern under namnet Academedia.

2002 grundade Sven-Åke Lewin företaget ”Growth Factory”, orienterat mot rådgivning i samband med företagsuppköp i medelstora och större företag. Under 2005 fusionerades verksamheten med finansrådgivningsföretaget Avantus och idag är Sven-Åke Lewin delägare i detta företag och aktiv som rådgivare vid företagsfusioner, uppköp och försäljningar. Ofta inom vårdsektorn och läkemedelsindustri men även mycket annat.

Mer: AV,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,, , , , , , , ,,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.