Per Båtelson

Per Båtelson har en bakgrund som ingenjör inom pappersmassa och kemiindustrin.Efter utbildning på Chalmers har han bland annat arbetat som divisionschef på Eka Chemicals, vd för bioteknikföretaget Karo Bio och teknisk direktör vid Modo Paper. Han bytte till det norska investmentbolaget Orkla i början av 90-talet och 1994 började han arbeta på Bure. Bure var ett av de två företag som bildades av den borgerliga regeringen när löntagarfonderna upplöstes. VD för Bure var från början Roger Holtback.

Under Båtelsons tid som chef på Bure köpte detta bolag upp företag och verksamheter inom vårdsektorn, som exempelvis Lundby sjukhus i Göteborg år 1994 och Läkargruppen i O?rebro. Fram till år 2000 köptes ett fyrtiotal vårdföretag, en del av dem i samverkan med lokala socialdemokratiska landstingsråd. Bland företagen ingick en del medicinska labbföretag som Calab och Medilab. 1999 köpte Bure Hälsa och Sjukvård S:t Görans akutsjukhus i Stockholm då den borgerliga majoriteten i Stockholms Läns landsting bjöd ut sjukhuset till försäljning. År 2000 bo?rsintroducerades Bure Hälsa & Sjukvård under namnet Capio med Per Båtelson som VD och Roger Holtback som styrelseordförande. Bure bytte namn till Bure Equity. Några fler uppköp av akutsjukhus som S.t Göran blev det dock inte för Capio eftersom den socialdemokratiska regeringen beslöt om en stopplag för att förhindra det.

Per Båtelson

Per Båtelson

Per Ba?telson blev sedan verkställande direktör för Capio, en befattning som han hade fram till slutet av 2005. Efter det startade han sjukva?rdsfo?retaget Global Health Partner ABtillsammans med Johan Wachtmeister. Global Health Partner har idag cirka 400 anställda. Huvudägare är Metroland BVBA (Bo Wahlström) med 25,6% av aktierna och rösterna, Annedalskliniken AB med 13,9%, Johan Wachtmeister 7,1% och Per Båtelson 6,1%. Annedalskliniken AB ingår i en koncern där moderbolaget heter Klippan Förvaltnings AB och ägs av Christer Johansson.

Efter regeringsskiftet 2006, när den borgerliga regeringen bestämt att apoteken skulle privatiseras, utsågs Per Båtelson till uppdraget som styrelseordförande i Apoteksbolaget. Det uppdraget fick han lämna efter några år.

Under 2013 utsa?gs Per Båtelson till ny styrelseordförande för Karolinska universitetssjukhuset. Utnämningen har fått kritik för att Per Båtelson hade kvar uppdrag i flera privata vårdföretag. Han var då fortfarande styrelseledamot i Global Health Partner AB och han hade uppdrag som styrelseordförande för Unilabs Sverige. Han är jävig så länge han har dessa styrelseplatser, menade kritikerna. Kritik har också kommit mot att en av de ledande välfärdsoligarkerna blev ordförande för det största akutsjukhuset i Sverige.

Båtelsson sitter inte längre i styrelsen för Global Health Partner och har också beslutat lämna styrelsen i Unilabs. Unilabs är ett systerbolag till Capio-koncernen och ägs av Cidra Holdings Sarl i Luxemburg som i sin tur ägs av Nordic Capital och dess fonder. I det stora vårdföretagetHumana med 12 000 anställda tycks han dock finnas kvar i styrelsen. Humana sysslar med LSS-vård, personlig assistans och liknande. Humana ägs av riskkapitalbolaget Argan Capital.

Mer: AV, DM, DO, DN, SVD,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,, , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.