Peter Weiderman

Peter Weiderman är civilekonom och studerade ekonomi vid Uppsala Universitet och innan dess maskinteknik vid Tekniskt Gymnasium i Örebro (gymnasieingenjör). Efter färdig utbildning arbetade han som som strategi- och organisationskonsult i företagen SIAR Bossard och Arthur D Little.

1985 bildades Svensk Hemservice AB av det statliga bolaget Procordia. Till en början drev företaget några få restauranger och cateringföretag åt kommuner och HSB. 1989 ick företaget sitt första större kontrakt, hemservice i Danderyds kommun. Något som visade sig bli både dyrare och sämre för kommunen och de äldre  som hade hemtjänst. 1991 blev Pert Weiderman VD i Svensk Hemservice AB och expansionen påbörjade. Lagen om offentlig upphandling (LOU) somkom 1994 kom att bli gynnsam för företaget som 1995 hade 50 olika kontrakt i 20 kommuner. Detta trots att det avslöjats allvarliga missförhållanden på ett av företagets äldreboenden, servicehuset Trossen i Stockholm, år 1992. Vi det laget hade företaget bytt namn till Partena Care (blev senare Attendo Care) och köpts upp av IK Invest med Börn Savén i spetsen.

Peter Weiderman lämand Partena Care och startade företaget Nordvård 1996 tillsammans med de tidigare Volvocheferna Sören Gyll och Christer Zetterberg och Skandia Investment (senare Priveq). Genom uppköp blev företaget snabbt ett av de större inom den då relativt nya privata vårdsektorn. Först köptes mindre lokal företag, men 1997 köptes ett större bolag, Svensk Hälsovård AB och året efter Orkidén AB som sysslade med handikappvård och psykiatri. 1999 köptes ett av de största företagen inom den privata äldrevården, HSB:s Grannskapsservice som drev servicehus, ålderdomshem och sjukhem i hela landet. Koncernen hade nu 5 500 anställda och bytte vid millennieskiftet namn till Carema.

När Carema såldes 2005 tjänade Peter Weiderman cirka miljoner kronor enligt uppgifter i media. Köpare var det brittiska riskkapitalbolaget 3i som betalde 1,85 miljarder för Carema. De andra delägarna som också tjänade stora pengar var norska Orkla (familjen Hagen), Priveq och IK Invest. Weiderman fortsatte som styrelseordförande under de nya ägarna och behöll en mindre andel i företaget. Men 2007 skar det sig och Peter Weiderman fick sparken av 3i.

När Carema, nu med moderbolaget Ambea AB, såldes igen 2010, till det US-amerikanskariskkapitalbolaget KKR (Kohlberg Kravis Roberts & Co) och svenskkontrolleraderiskkapitalbolaget Tritontjänade Peter Weiderman över 100 miljoner eftersom han ju fortfarande ägde en andel av företaget. Den totala försäljningssumman var 8,5 miljarder:

Prislappen när bolaget förra våren såldes till riskkapitalbolagen Triton och KKR var 8,3 miljarder. När de skulder som 3i tagit upp i samband med köpet dragits av liksom avgifter till rådgivare återstod 4,7 miljarder kronor. 3i, som när affären slutfördes ägde knappt 64 procent av Ambea uppger att vinsten blev 3,5 gånger den egna insatsen eller 350 procent. Det betyder en reavinst på 2,1 miljarder kronor.

Bland storägarna fanns också Singapores statliga investeringsbolag som enligt SvD Näringslivs beräkningar kunde inkassera en vinst på drygt 500 miljoner. Dessutom var ledningen i Mehiläinen med Matti Bergendahl storägare och kunde kvittera ut en ren vinst på 165 miljoner. Styrelseordföranden Peter Weiderman kammade hem 100 miljoner och vd:n för dotterbolaget Carema Omsorg Bengt Markusson 15 miljoner.

Därutöver fanns optioner till ett 20-tal chefer i Ambea. Den sammanlagda vinsten blev 250 miljoner kronor, enligt SvD Näringslivs beräkningar. Av detta gick cirka 75 miljoner till Ambeas vd Rolph Riber. Han avgick bara några månader efter köpet, enligt uppgift efter att ha petats av de nya ägarna. Sammanlagt gjorde Ambeas ägare en vinst på 3,4 miljarder kronor på affären, varav alltså ledningen tog hem 530 miljoner.

– Avkastningen på investeringen i Ambea var lite över snittet i riskkapitalbranschen, säger Tomas Ekman.

Carema har senare bytt namn till Vardaga och ägs av Ambea AB som äger flera privata vårdkoncernen i Finland och Sverige.

Peter Weiderman

Peter Weiderman

Peter Weiderman var VD i Carema mellan 1996-2004, styrelseordförande i Ambea AB fram till 2010 och därefter styrelseordförande i Wallenbergägda Vårdapoteket I Norden AB fram till 2013. Sistnämnda bolag är idag en del av Apotek Hjärtat AB, ett företag ägt av riskkapitalbolaget Altor.

Peter Weiderman är idag  huvudsakligen verksam i Peter Weiderman & Associates AB , Atnotera AB och Clenthon Invest Ltd.  Bolagen investerar i noterade (aktiehandel och liknande) såväl som onoterade företag. Två av de bolag han investerat i är Global Hand Surgery Clinics AB (vårdverksamhet) och Atvexa AB (förskole- och skolverksamhet) med nästan 700 anställda.

I likhet med andra välfärdsoligarker samarbetar Weiderman med moderata politiker:

2008 köpte bolaget Rönnberg & Partners AB Videdals Privatskolor i Malmö, som driver förskola och grundskola 0-9 i stadsdelen Husie. Rönnberg & Partners ägs till lika stora delar av Anne-Sophie Rönnberg, Stefan Klåvus och Peter Weiderman via bolag. Dessa tre sitter också i styrelsen. VD för Aktiebolaget Videdals Privatskolor är Stefan Klåvus.

Företaget gjorde 2,4 respektive 2,9 miljoner kronor i vinst efter finansnetto de senaste två åren.

Stefan Klåvus försvarar företagens rätt att ta ut vinster ur välfärden.
– Det är konstigt att vi inte har kommit längre på tjugo år att det ska anses suspekt. Att man inte kan få fason på debatten om överskott och underskott.  Det går liksom inte att starta ett företag och tro att det är bättre att gå med underskott än med överskott. Det är en debatt under all värdighet, tycker jag.

Men det är väldigt stora överskott i vissa företag?

– Ja, då kan man fråga sig hur det kan bli det. Antingen är man så duktig att man skapar överskott eller så kan det vara så att kommunen själv har så höga kostnader att en fristående aktör lyckas göra överskott. De fristående får ju bara lika mycket pegar som kommunen, säger Stefan Klåvus.

Rönnbergs & Partners moderbolag är Peter Weidermans företag

Arelia Invest som i sin tur är ett dotterbolag till Luthson Holdings LTD, det ägarbolag som Peter Weiderman placerat på Cypern. Detta trots att den S-ledda majoriteten i Malmö har uttalat att de inte vill ha riskkapitalister som ägare inom välfärden. Frågan utreds och ska var klar i december.

Stefan Klåvus säger att han inte känner till detta politiska initiativ.
– Är det Malmös ståndpunkt? Jag följer ju lokalpressen lite dåligt nere i Malmö. Det är något nytt påfund då?

Det är också till Luthson Holdings som Weiderman, enligt Expressen, fört över hälften av de 212 miljoner kronor han tjänade på försäljningen av Carema. Weidermans svenska ägarbolag Arelia Invest gjorde 202,2 miljoner kronor i vinst efter finansnetto år 2010.

Den nuvarande strukturen i Peter Weidermans mindre skolimperium ser inte som det gjorde när ovan citerade artikel skrevs men den tidigare moderata politikern Klåvus och Rönnberg är fortfarande aktiva i de nämnda skolföretagen.

Källor utöver länkat material: Kent Werne m.fl., Den stora omvandlingen, 2014

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2014.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,, , , , , , , ,, , , , , , , , , ,,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.