Peje Emilsson

Peje Emilsson studerade vid Stockholms universitet och Harvard Business School. Emilsson har också haft ett politiskt engagemang inom Moderata samlingspartiet, som han gick med år 1963. Åren 1970-1972 var han ordförande i Fria Moderata Studentförbundet. Han är en typisk välfärdsoligark. Politiskt aktiv, arbetade fram de förslag som han sedan själv kunde profitera på som ägare av privata välfärdsbolag.

När Peje Emilsson var ordförande för Moderata studentförbundet i början av 70-talet lärde han känna Carl Bildt, som blev ordförande något år efter Peje Emilsson. 1970 grundade Peje Emilsson och några vänner PR-byrån Kreab:

Året var 1970. Valrörelsen var över. Vi hade alla tre hade jobbat för moderaterna. Peje Emilsson på Riksorganisationen. Peder Olin på Stockholmsförbundet och jag på Ungdomsförbundet. Efter valet bestämde vi för att “starta eget” i informationsbranschen.

Under ett antal sena kvällar enades vi om namnet – Informationsgruppen. Det visade sig vara upptaget och istället skapades Kreab, Kreativ Information AB. Nu gällde det att finansiera verksamheten. Var och en satsade 2.000 kr och så behövdes några kronor till möbler och material. Vi sålde min bil – det gav ett litet överskott – 6.000 kronor – och så var Kreab igång.

[…]

Tre av mina klasskamrater från Konstfack fanns med. Christina Levin, Jan Calderon och Bengt Gullbing. Från politiken kom Bo Ekegren, Ulric Mullern-Aspegren och frilansaren Carl Bildt. Företaget anställde Christina Norsebäck för att ta hand om om ekonomin. Stig Rindborg accepterade att bli styrelseordförande och Kreabs förste revisor Ulf Adelsohn byttes ut mot “en riktig revisor”.

I juni 1973 blev Peje erbjuden att flytta till Paris för att under 1974 – 75 arbeta med planering och marknadsföring för ICC – näringslivets världsorganisation. Jag tog “tillfälligt” över som vd. Kontakterna sköttes med nattliga telefonsamtal och möten i Paris och Stockholm. Det skulle visa sig att Peje fick allt större uppgifter i Paris och det skulle dröja ända till 1981 innan han kom tillbaka och vi kunde ägna sig åt Kreab på heltid.

[…]

Vår i särklass största kund under 70-talet var SAF, som vissa år svarade för mer än 60 procent av omsättningen, Det kanske inte är så underligt att vi ibland betraktades som SAF-ägda. Samarbetet med SAF hade börjat med kontakter från två håll. Peje och Carl Bildt kände Sture Eskilsson, som då var nyutnämnd informationschef på SAF. De hade hjälpt SAF med samhällsinformation och att lära företagare politik. Bengt Gullbing, Jan Calderon och jag gjorde vårt examensarbete på Konstfack med handledning av Rolf Lindholm och Håkan Lundgren på SAFs Tekniska avdelning. Arbetet handlade om löneskillnader – Din beskärda del.

Våren 1971 tog Sture Eskilsson kontakt med oss och ville köpa Pejes tjänster. Han hade fått igenom sina idéer om en lång rad nya informationsaktiviteter på SAF. Resultatet blev att Kreab fick 10 000 kronor i månaden för Pejes tjänster – och att ett 25-årigt samarbete påbörjades. Två av Kreabs första uppdrag för SAF var skrifterna Debatt och Välfärd.

Kreab har också haft många uppdrag åt Moderaterna vid sidan av de många uppdragen för SAF och senare dess efterföljare Svenskt Näringsliv. Det goda samarbetet mellan Peje Emilsson och Carl Bildt resulterade i att Carl Bildt blev styrelsemedlem och ordfo?rande i Kreab under ho?sten 2000.

Emilsson är också grundare av opinionsföretaget Demoskop i slutet av 1980-talet.

När Bildt och Moderaterna hade genomfört systemet med de fristående skolorna och när det hade varit i drift ett antal är, var tiden mogen för Peje Emilsson att starta Kunskapsskolan. Genom sina kontakter inom Moderaterna visste han att det fanns stora möjligheter att tjäna pengar inom friskolebranschen. Han hade själv varit pådrivande i skapandet av friskolesystemet och systemet med skolpeng. Det nya skolföretaget drogs igång i januari 1999:

Jag hade varit ordförande i Enskilda gymnasiet i tio år. Kämpat mot Skolverket i domstolsprocesser och vunnit. Efter valet 1998 drog jag igång en arbetsgrupp. Det var jag och Nils Lundgren, Per Unckel och Anders Hultin som varit politisk sakkunnig hos Unckel. Vi tog fram prospekt, sedan gick jag ut och samlade in pengar. Då var jag redan känd som skolaktivist. De där pengarna jag fick in, de såg investerarna nog mest som en gåva. Jag samlade in en 30 miljoner ungefär, men det var nog inte många som då trodde att vi skulle växa som vi gjort.

– Vi började väldigt konkret, med skolor i Tyresö, Skärholmen, Täby och Norrköping. Vi gjorde inte så mycket väsen kring det. De externa styrelsemedlemmarna i Kreab trodde nog inte på det. Kreab sköt aldrig till några pengar, jag startade med pengar jag hade själv. Det blev ett bolag vid sidan om. Kreab expanderade samtidigt i New York och Bryssel och andra platser i världen. Kunskapsskolan blev en aktivitet som jag personligen ägnade mig åt vid sidan av Kreab.

Anders Hultin, tidigare politiskt sakkunnig på utbildningsdepartementet, ledde förberedelserna tillsammans med Peje Emilssons dotter Cecilia Carnefeldt, före detta utbildningsministern Per Unckel och den tongivande nationalekonomen Nils Lundgren. Ba?de Anders Hultin och Per Unckel var med och arbetade fram regelverket fo?r de frista?ende skolorna i bo?rjan av 90-talet.

Peje Emilsson

Peje Emilsson

Idag är Peje Emilsson huvudägare i Kunskapsskolan med 63% av aktierna tillsammans med andra medlemmar av familjen Emilsson via familjebolaget Magnora. Wallenbergs Investor äger 33 procent. Idag har Kunskapsskolan 29 grundskolor och sju gymnasier i Sverige, fem skolor i Storbritannien, en skola i New York och en skola i Guargon utanför Delhi.

För några år sen börjadeKunskapsskolan också expandera utomlands. Med de vinster som hade byggts upp på friskolorna i Sverige etablerade Kunskapsskolan sig i England.

Peje Emilsson har också varit kritisk till riskkapitalbolagens framfart inom välfärdssektorn och pekat på att de inte varit tillräckligt långsiktiga och att det kanske är för lätt att få tillstånd. Han har även kritiserat en del av de avknoppningar av offentlig verksamhet som skett.

På senare år har Peje Emilsson även etablerat sig inom äldreboendet genom sitt företag Silver Life. Såväl Kreab, Demoskop som Kunskapsskolan är dotterbolag till Magnora AB som i sin tur ägs av familjen Emilsson. Totalt har företagsgruppen cirka 1 200 anställda. Även numera rekryterar Emilssons bolag olika politiker, 2012 rekryterades socialdemokraten Stefan Stern och innan dess moderaten Thomas Idergard:

Stefan Stern var stabschef och biträdande partisekreterare under Mona Sahlins partiledartid.

När Håkan Juholt blev partiledare i mars förra året lämnade han den posten.

Nu går han alltså till Magnora, familjen Emilssons ägarbolag. Magnora är majoritetsägare i Kreab Gavin Anderson och undersökningsföretaget Demoskop. Men här finns också ägandet i Kunskapsskolan, friskolekoncernen som nu också är på väg att etableras i Storbritannien.

Den senaste satsningen från Peje Emilsson och Magnora är en äldreomsorg i privat regi – Silver Life. När Resumé förra året intervjuade Peje sa ha att man räknar med att skriva kontrakt med en kommun om att etablera ett äldreboende innan 2012 års utgång.

Sedan tidigare är Thomas Idergard verksam inom Magnora på halvtid. Han har en bakgrund som ordförande i Moderata Ungdomsförbundet MUF.

Mer: Arena, DO, SVD, Resumé, Scoop,

Ursprungligen Publicerat på Svensson-bloggen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,, , , , , , , , , , , , , ,, , , , , ,

Ett svar på “Peje Emilsson”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.