Pär Hammarlund och Rolf Norling

I början av 1980-talet byggde de två kompanjonerna Rolf Norling och Pär Hammarlund upp en liten finanskoncern bygg på spekulation. I centrum för verksamheten stod ett antal investmentbolag och finansbolag som Joar Invest, Interfinans HB och Marenhill. De skaffade sig snart kontrollen i Fastighets AB Tornet (inte samma bolag som burit namnet under slutet av 1990-talet och början av 2000-talet).

1985 köpte man kontrollen i bolaget Barkman & Co från en annan spekulant, Carl-Erik Björkegren, som i sin tur köpt kontrollen från Stig Klingspor. Barkman & Co kontrollerade vid den tiden också finansbolaget Cabanco tillsammans med Stig Klingspor. Utöver detta så hade bolaget också en så kallad cornerpost (en post som innebär att man kan blockera uppköpsförsök) i Korsnäs AB. En annan som hade en cornerpost var finansmannen Holger Hjelm. Under 1985 skaffade sig Hammarlund/Norling också kontrollen i hustillverkaren Faluhus. Faluhus ägde också bolaget Nils Weibull AB.

Under 1986 köptes Joar Invest av Carl-Erik Björkegren via bolaget AB Cabinjo. Barkman hade blivit ett dotterbolag till Joar Invest och som dotterbolag til Barkman återfanns fastighetsbolagen Landeriet, avknoppat från Kullenbergs, och Tornet samt finansbolaget Independent Finans (tidigare B & B Independent Finans). Faluhus var i sin tur dotterbolag till Tornet. Under fastighets- och finanskrisen i början av 1990-talet kraschade Björkegrens imperium och försvann. Det gjorde också Carl-Erik Björkegren själv.

Med tanke på hur affärerna utvecklade sig är det nästan så att man upplever att Hammarlund/Norling agerade som bulvaner för Björkegren, men det finns förstås inga belägg för att det skulle vara så.

Andra källor:
Sven-Ivan Sundqvist, Ägarna och makten i Sveriges börsföretag 1986
Sven-Ivan Sundqvist, Ägarna och makten i Sveriges börsföretag 1987

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2009.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,, , , , , , ,, , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.