Bergengren

Familjen Bergengren ägde redan i slutet av 1800-talet det 1870 grundade Borås Wäfveri AB, som 1920, inklusive dotterbolag hade 1 400 anställda. Från 1888 ägde familjen alla aktier i företaget. Axel Bergengren Sr (1839-1901) blev företagets disponent intill sin död 1901. Bland dotterbolagen märktes Kungsfors Fabriker i Skene, vilket kom att bli den sista tillverkande enheten i Sverige. Men då talar vi om nutid och ett företag som sedan länge inte kontrolleras av familjen Bergengren.

Bergengren som familj, hade via Borås Wäfveri, intressen i ytterligare textilföretag som AB Svenskt Konstsilke, Kilsunds AB och Borås Yllefabrik AB, bägge kontrollerade tillsammans med familjen Eiserman som ägde AB Sveriges Förenade trikåfabriker (senare Eiser). Familjen skaffade sig också intressen i Lomma Tegelfabrik och Minebergs AB.

Den äldste sonen Axel G. Bergengren (Axel Bergengren jr, 1874-1946) tog över som disponent efter sin far och utvecklade företaget genom nyinvesteringar och företagsköp till ett av Sverige största textilföretag. Axel G. Bergengren hade utöver uppdragen i familjen företag en mängd andra styrelseuppdrag i den svenska industrin, framförallt i företag kontrollerade av Handelsbanken/Industrivärden.

En yngre son, Anders V. Bergengren (1886-1984),  tog över familjens intressen i byggmaterialindustrin och skaffade sig en del godsegendomar genom köp av gods som Pugerup (Pugerup & Böketofta Jordbruks AB), Ekenäs (köpt 1939) och Hjularöd (köpt 1926) och mark i olika delar av Sverige. Efter broderns död företrädde Anders V. Bergengren familjen även inom textilindustrin.

1963 anger den statliga Koncentrationsutredningen att det finns totalt cirka 4 000 anställda i företag som familjen kontrollerar själv och tillsammans med annan ägargrupp. Det största av de kontrollerade företagen var Borså Wäfveri AB. Under 1960-talet minskade dock familjens intressen, Kilsunds slog ihop med Saxylle och blev ett bolag, Saxylle-Kilsunds AB, kontrollerat av andra ägare. Borås Wäfveri sålde dotterbolaget Mölnlycke-Tuppen AB och företaget Mineberg upplöstes. Det som kvarstod var Borås Wäfveri AB och AB Lomma Tegelfabrik.

Det sistnämnda företaget ägs fortfarande av familjen medan Borås Wäfveri sakta men säkert fick Industrivärden/Handelsbanken som kontrollerande aktieägare under 1970-talet och dessutom byter namn till Borås Invest AB. Och familjen Bergengren försvinner som en svensk storfinansfamilj. Godsen kvarstår dock i familjens ägo liksom tegelfabriken i Lomma. Dock verkar en del av familjens ätteläggar vara lite degenererade. Rickard Bergengren sitter dessutom som suppleant i AB Hörby Bruks styrelse som man kan anta att familjen har ekonomiska intressen i då flera familjemedlemmar sitter i styrelsen. Familjen verkar också ha intressen i Ugglarps slakteri.

Läs mer: Tekomuseet, Sjuhärad turism1, AV, SDS1, AB1, The Peerage, Borås Golfklubb, HD1,Jinge1, Per Westberg, SDS2, AB2, Jinge2, SR, Land, EX, HD2, Corren, Mija Renström, Sjuhärad Turism2,

Andra källor:
Vem äger Sverige, Koncentrationsutredningen, SOU 1968:7
CH Hermansson, Monopol och storfinans – de 15 familjerna, 3:e upplagan, 1971
Gustav Olivecrona, Spekulanterna, 1984
Sven-Ivan Sundqvist,
Ägarna och makten i Sveriges Börsföretag 1986, 1986
Jan Glete, Nätverk i näringslivet, 1994

Intressant?
Andra bloggar om: , , , ,, , , , , ,, , , , ,, , , ,

Ett svar på “Bergengren”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.