Throne-Holst

I C.H. Hermanssons bok, Monopol och storfinans – de 15 familjerna finns flera olika uppräkningar av finansfamiljer. Några av familjerna förekommer i den statliga Koncentrationsutredningen också. Några gör det inte. En del av de familjer som bara förekommer hos Hermansson är mer att betrakta som direktörsfamiljer än som storfinansfamiljer. Men några enstaka är att se som finansfamiljer och dessutom som försvunna storfinansfamiljer. En sådan är familjen Throne Holst, från början en norsk familj.

Johan Throne Holst (1868-1946) köpte år 1892, den 1889 grundade chokladfabriken Freia. 1916 startade familjen också en chokladfabrik i Sverige, AB Marabou och 1918 blev Johans son Henning Throne-Holst (1895-1980) chef för det svenska företaget. Han var VD för Marabou fram till 1947 och blev därefter VD (1948-1952) och styrelseordförande (1953-65) i Scania-Vabis. Därefter chef för SA 1955-57. Från 1956 till 1976 var han ordförande i familjens svenska bolag samt under en tid också styrelseordförande för A/S Freia. När han avgick som VD för AB Marabou blev Hennings son Johan Throne Holst (1925- ?) VD för bolaget. 1971 hade Marabou 1 600 anställda och samma år hade A/S Freia 1 200 anställda.

1941 köpte AB Marabou en liten konservfabrik i Bjuv. Detta företag utvecklades till AB Findus. Företaget utvecklades till ett ledande företag när det gällde djupfrysta livsmedel. Utvecklingen skedde tillsammans med förpackningsföretaget Åkerlund & Rausing samt familjen Malmros Frigoscandia. 1962 sålde Findus till Nestlé och idag ägs företaget av Lion Capital. Findus är idag framförallt ett varumärke med större värde än vad företagets tillverkande verksamhet nånsin haft. Delvis gäller detta också Marabou.

Familjen behöll kontrollen över Marabou och Freia till 1992. Två år innan dess köpte Freia A/S alla aktier i AB Marabou och 1992 såldes Freia till Kraft-General Foods, då en del av tobaksföretaget Philip Morris. Familjen kan därefter inte räknas som en storfinansfamilj. Överhuvudtaget förekommer familjen, i likhet med exempelvis Philip-Sörensen, mycket sällan i listningar av svenska finansfamiljer. Detta beror helt säkert på att familjens huvudsakliga företag fanns i Norge.

Idag arbetar Johan Alexander Throne-Holst (förmodligen sonson till Henning Throne-Holst) på Unilever Sverige AB (försäljningschef för GB-glass). Hans syster Wanda är konstnär och hans mor är moderatpolitiker i Västra Götaland. En annan medlem av familjen tycks vara politiker på Long Island, USA, i överklassens sommarparadis, The Hamptons.

Läs mer: AMREF, Adressa.no, Kraft Foods1, Kraft Foods2, Marabouparken, NYT, E24_1, DN,

Andra källor:
CH Hermansson, Monopol och storfinans – de 15 familjerna, 3:e upplagan, 1971
Jan Glete, Nätverk i näringslivet, 1994

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , ,, , , , ,

Ett svar på “Throne-Holst”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.