Skandia

En gång i tiden var Skandia ett börsnoterat försäkringsbolag med såväl livförsäkringsbolag som sakförsäkringsbolag. Bolagets aktieägare var många, i stort sett alla de 15 familjerna ägde till och från stora andelar i Försäkrings AB Skandia. 1972 var de tio största ägarna i Skandia följande bolag:

4 år senare hade det ändrats något och de 10 största ägarna 1976 var:

 • Investment AB Öresund (Custos/Öresund/Cardo)
 • Beijerinvest AB (Anders Wall)
 • Dagens Nyheter AB (Bonniers)
 • AB Investor (Wallenberg)
 • Förvaltnings AB Providentia (Wallenberg)
 • Skandiakoncernens Pensionsstiftelse
 • Stiftelsen Skandianen
 • Assurance Generales Da France Vie
 • AB Industrivärden (Industrivärden/Handelsbanken)
 • Skandinaviska Enskilda Bankens Pensionsstiftelse (Wallenberg)

Ingen finansgrupp kan sägas ha kontrollerat Skandia, men 10 år senare, 1987, var Anders Wall och hans Beijerinvest den helt klart största ägaren med 14,8% jämfört med Wallenbergs 10,5%, Bonniers 6,5% och Handelsbankgruppens 3,7%. Nu var bolaget delat i en svensk del och en internationell del, Skandia International. I det senare företaget ägde svenska Skandia 45% och Beijerinvest 6,8%.

Samtidigt var Skandia en av de absolut största aktieägarna på den svenska börsen med aktier i de flesta stora börsföretag. Dock aldrig mer än 5% av kapitalet eftersom försäkringsbolag inte fick äga en större andel.

1983 hade Skandia en börsportfälj värd nästan 8 miljarder och var den enskilt största ägaren av aktier på börsen följt av två andra försäkringsbolag, Trygg-Hansa (5,5 miljarder) och SPP (cirka 5 miljarder). I flertalet större börsföretag hörde Skandia till de 10 största aktieägarna. Sen dess har försäkringsbolagens dominerande roll som kapitalförvaltare försvunnit och istället ersatts av diverse fonder, fondbolag och riskkapitalbolag med fonder där försäkringsbolagen dessutom ofta placerar sina pengar.

Skandia skandaliserade dessutom sig själva genom vidlyftiga ersättningar och bonusar till direktörer,kreativ bokföring osv:

I november 2003 tvingades Skandias ledning avgå efter att misstänkta oegentligheter uppdagats. Ett antal brottsutredningar och skiljeförfaranden har inletts. Bolagets tidigare vd Lars-Eric Petersson åtalades för trolöshet mot huvudman men frikändes av Svea hovrätt efter fällande dom i Stockholms tingsrätt. Domen vann laga kraft.

Ett par andra dödmdes dock till fängesle, men för de flesta inblandade gick det bra:

I sex års tid försökte överåklagare Christer van der Kwast få Skandiadirektörerna fällda i domstol. Men trots alla skriverier i vad som måste beskrivas som de svenska bonusskandalernas moder var det till slut bara tre personer som dömdes. Den mest kände var personalchefen Ola Ramstedt som fick ett och ett halvt års fängelse.

Många av Skandiacheferna som tjänade miljoner på bonusprogrammen gick i stället vidare till andra välbetalda jobb. USA-chefen Jan Carendi som var den som fick mest i bonus – enligt egen uppgift 280 miljoner kronor, enligt andra källor runt 700 miljoner – blev direktör i ett nytt försäkringsbolag. När han gifte sig i Toscana mitt under finanskrisen hösten 2008 stod Carola, Tommy Nilsson och kapellmästare Anders Berglund för musiken.

Finanscheferna Michael Wolf och Jan Erik Back var de som låg bakom den kreativa bokföringen – kallad »embedded value« – som gjorde det möjligt för Skandia att räkna in framtida intäkter i förväg – och därmed själva få högre bonusar. Wolf är i dag vd för Swedbank, Back är finansdirektör för SEB. Och informationschefen Odd Eiken, som stod för den mediala motkampanjen, blev först informationsdirektör i SEB och senare vice vd för Kunskapsskolan.

Till slut, 2005, köptes Skandia-koncernen av sydafrikanska Old Mutual. Det gamla Skandias skadeförsäkringsdel såldes dock innan dess och är idag det försäkringsbolag som heter If och som ägs av finska Sampo (också ägare av Nordea):

Bolaget If, som vi känner det idag, bildades 1999 genom ett samgående av svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter. Syftet var att etablera det ledande skadeförsäkringsbolaget i Norden.

[…]

2001 blir Sampos skadeförsäkringsverksamhet en del av If och vi blir därmed det ojämförligt största skadeförsäkringsbolaget i Norden.

[…]

2004 säljer Skandia och Storebrand alla sina aktier i If till Sampo. Därmed blir vi helägda av Sampo, vilket vi är än idag.

2012 sålde Old Mutual den kvarvarande nordiska verksamheten i Skandia AB till Livförsäkrings AB Skandia. Försäkrings- och bankkoncernen ägs för närvarande av Thulestiftelsen, uppkallad efter ett stort försäkringsbolag, Thule, som fusionerade med det urprungliga Skandia 1963. Meningen är dock att bolaget ska bli ett så kallat ömsesidigt försäkringsbolag som alltså kontrolleras av försäkringstagarna.

Det nuvarande Skandia har 2 300 anställda och består av Skandia består bland annat av Skandia Liv, Skandia AB, där Skandia Link och Skandia Lifeline ingår, Skandiabanken i Sverige och Norge, Skandia Fonder samt verksamheten i Danmark. Dessutom ingår fastighetsbolaget Diligentia i koncernen.

I styrelsen för Livförsäkrings AB Skandia (som alltså ägs av Thulestiftelsen) sitter Gunnar Palme som ordförande. Han är brorson till Olof Palme, och sonson till en tidigare direktör i försäkringsbolaget Thule med samma namn och alltså från den familj som en gång i tiden kontrollerade försäkringsbolaget Thule. Thulestiftelsen har tre styrelseledamöter:

 • Bo Eklöf har varit verksam i nuvarande Alecta (dåvarande SPP) och Skandia, senast som ordförande i Skandia Liv.
 • Kajsa Lindståhl är styrelseproffs och före detta vd för Banco Fonder. Hon har också varit styrelseledamot i Skandia.
 • Leif Victorin har varit tillförordnad vd i Skandia och vd i Skandia Liv.

Leif Victorin sitter dessutom i styrelsen för Livförsäkrings AB Skandia.

Andra källor:
Olof & Birgitta Forsgren, Vem äger vad i Svenskt näringsliv, 1972
Olof Forsgren, Vem äger vad i Svenskt näringsliv, 1976
Sven-Ivan Sundqvist, Ägarna och makten, 1986
Sven-Ivan Sundqvist, Ägarna och makten, 1987
Hedlund, Hägg, Hörnell, Rydén, Institutioner som aktieägare, 1985

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2013.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,, , , , ,

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.