Westerberg

Charles Westerberg grundade det lilla företaget Cewe (Charles Westerberg AB) i Nyköping. Ett företag som senare togs över av sonen Hans Westerberg och som i olika omgångar sålts till bland annat ASEA och senare till ABB som ju ASEA fick som namn efter fusionen med Brown Boveri. Genom dessa försäljningar blev familjen Westerberg stora aktieägare i ASEA och sen ABB och så småningom mycket rika.

Folke Westerberg, bror till Hans, blev VD för ASEA-Skandia 1970 och 1976 blev han koncernchef i hela ASEA. Som detta kvarstod han till 1980 då han ersattes av Percy Barnevik.

Hans Westerbegs ena son, Lars Westerberg (1948-) kom att börja arbeta i ASEA där hans farbror ju var chef från 1976 (vilket säkert underlättade karriären) och snart var han en ledande direktör i det svenska näringslivet. 1984 blev Lars Westerberg VD i ESAB, 1994-98 var han VD i Gränges och därefter har han varit VD i Autoliv och är numera också styrelseordförande. Utöver detta har han flera styrelseuppdrag i ledande svenska företag däribland Volvo och det statliga Vattenfall. Släktskapet med en ledande moderat låg hom säkerligen inte i fatet när han fick sistnämnda styrelseuppdrag så sent som förra året. Lars Westerbergs son Erik Westerberg kidnappades 2002 i ett av Sveriges mest uppmärksammade kidnappningsfall.

En annan av Hans Westerbergs söner är riksdagens tidigare talmanmoderaten Per Westerberg som också är en man som sitter i flera företagstyrelser. Charles Westerberg, som verkar vara son till talmannen är eller har i sin tur varit aktiv i moderaterna och MUF.

Både Per och Lars Westerberg liksom barnen till dem båda har intressen i ett antal fastighetsbolag i Nyköping och Oxelösund, såsom Slottsvakten Fastigheter KB, Kungshems Fastighetsförvaltning,Nötudden Fastigheter och Westbarn Invest. Även systern Lars och Pers syster Ulla är aktiv i fastighetsbranschen tillsammans med sin man Christian Wegenius. Den senare är också verksam inom ett antal föreningar av olika slag. Dottern i familjen Wegenius verkar i sin tur arbeta på Demoskop.

Läs mer: EX, AB1, AB2, AB3, AB4, AB5, SDS, AV1, AB6, Byggnads, Newsdesk, DN, Volvo,Automotive Sweden, RT, Vattenfall,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2009.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ett svar på “Westerberg”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.