Eliasch – idrottsutrustning

Johan Eliasch föddes år 1962 i Djursholm. Som tonåring var han en lovande golfspelare, men en smula arrogant. Något som bland annat resulterade i en avstängning. 1979-1982 ska han ha varit aktiv i Moderata Ungdomsförbundet.

Som 22-åring började Eliasch enligt uppgifter spekulera i/med riskkapitalbolag och han hamnade snart i London och Storbritannien där han fortfarande bor. 1995 köpte han det blödande idrottsutrustningsföretaget Head som han fortfarande är dominerande ägare och VD i. Head NV är ett bolag som formellt är registrerat i Nederländerna och som har huvudkontor både i Amsterdam och Kennelbach i Österrike. Bolaget startades ursprungligen i USA år 1950 av Howard Head för att tillverka skidor. På 1960-talet började man också tillverka tennisutrustning. PÅ 1970-talet köptes dykutrustningsföretaget Mares och skidbindningstillverkaren Tyrolia. Efter att Eliasch köpt bolaget investerades i ytterligare företagsuppköp, sålunda köptes DACOR, BLAX, and Penn. Idag tillverkar företaget utrustning för skidåkning, tennis, badminton och squash samt har omkring 2 000 anställda. Han är också rådgivare åt den brasilianska investmentbanken Brasilinvest.

Förutom företagsverksamhet har Johan Eliasch också ägnat sig åt politik i Storbritannien. Mellan 1999 och 2007 var han aktiv i det konservativa partiet (Tories), bland annat som vice kassör. Det sistnämnda året bytte han dock politiskt parti och gick över till Labour för att syssla med miljöfrågor. Enligt uppgifter för att han erbjöds bättre villkor och karriärmöjligheter där. Han har också haft politiska uppdrag för Österrikes president.

2005 grundade han Rainforest Trust och deltog i grundandet av organisationen Cool Earth, en NGO som arbetar med att skydda regnskogar. Intresset för klimatfrågor, regnskog och kunskap om Brasilien tycks också ha lett till en investering i ett brasilianskt företag, Gethal, med stora skogsintressen i Amazonas. Enligt Johan Eliasch handlade det om 1 600 kvadratkilometer land, men troligen har han blivit lurad av det allt annat än seriösa och miljövänliga bolaget Gethals tidigare ägare. Förmodligen handlar det om ner mot en fjärdedel av den uppgivna ytan som bolaget äger. Men inte nog med detta.

Johan Eliasch uppgav att han köpte bolaget för att rädda regnskogen. Det är väl troligt att det också är så. Men bland det första som hände efter köpet av det brasilianska bolaget var att Gethal anklagades för olaglig avverkning i Amazonas, att sakna korrekta ägarbevis för marken och en del annat. Bolaget blev fällt och fick dryga böter. Han fick alltså en het miljöskandal på halsen som en direkt följd av köpet av Gethal. Det visar sig vid en närmare undersökning inte var den enda skandal som Gethal varit inblandad i under sin verksamhet. Bolaget är ett av de företag som i princip utplånade den brasilianska regnskogen vid Atlantkusten och man fortsatte sen sin rövarverksamhet i Amazonas. Troligtvis har väl dock detta förfarande numera upphört i och med att Johan Eliasch köpt upp företaget.

Johan Eliasch var tidigare gift med moderedaktören Amanda Eliasch, född i Beirut 1960.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2010.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,, , , , , , , , , ,, , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.