af Ugglas – Wallenbergs och Stenbecks

Familjen af Ugglas har gamla anor som godsägare och politiker. Den förste prominente medlemmen av familjen, Samuel af Ugglas, adlades av Gustav III och var en framstående politiker, affärsman och godsägare på den tiden, slutet av 1700-talet.

Hans ättling Oscar af Ugglas(1901-1984), kusin till bröderna Jacob Wallenberg och Marcus Wallenberg (ej att förväxla med de nuvarande kusinerna Jacob Wallenberg och Marcus Wallenberg, barbarn till den äldre Marcus Wallenberg)  hade under lång tid, fram till 1970-talet, viktiga uppdrag i familjen Wallenbergs stiftelser. Detta uppdrag medförde också en en del styrelseposter i olika Wallenbergföretag.

Oscar af Ugglas var också kammarherre hos prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla och hade också, tillsammans med andra, ett visst ansvar för dåvarande kronprins Carl-Gustaf i hans utbildning, dvs för attd lägga upp en studieplan lämplig för en blivande kung.

Oscar af Ugglas syster Elisabeth af Ugglas (1902-1980) var gift med Arne Stenhammar (1886-1974). De ägde Stjärnviks säteri. En ättling till dem är finansmannen Olof Stenhammar (1941-) som är uppväxt på Stjärnvik.

Hans son Bertil af Ugglas (1934-77) var gift med Margaretha Stenbeck (1939- , som gift Margaretha af Ugglas). Bertil af Ugglas var moderaternas partisekreterare 1969-1974. Under åren 1976 till 1977 var han moderat gruppledare i riksdagen.

Margaretha af Ugglas var för sin del utrikesminister 1991–1994, riksdagsledamot 1974–1995, medlem av Europaparlamentet 1995, ledarskribent på Svenska Dagbladet 1968–1973 samt ordförande för Jarl Hjalmarsonstiftelsen. Hon har i övrigt haft en mängd uppdrag i olika föreningar, organisationer och utredningar. Hon satt också en rad företag styrelser, båder företag ägda av familjerna Stenbeck och Klingspor liksom företag inom Wallenbergssfären:

År 1961 studerade af Ugglas vid Harvard-Radcliffe Program in Business Administration i USA, och blev civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm 1964. Hon var medarbetare på Veckans Affärer åren 1966–1967, styrelseledamot i Kinnevik 1970–1983, i Sandvik AB 1970–1974, i Bulten-Kanthal AB 1972–1980, i Boliden AB 1978–1985 och i Swedish Match från 1979, samt suppleant i Stora Kopparbergs styrelse från 1980.

Bertil af Ugglas och Margaretha af Ugglas, båda riksdagsledamöter, hade inga egna barn. Margaretha hade emellertid två bröder, Hugo Stenbeck Jr (1933-76) och Jan Stenbeck (1942- 2002) samt en syster, Elisabeth Stenbeck (1935-?), gift Silverstolpe). När systern dog, tog Margaretha af Ugglas hand om dennas enda barn, Anna, som numera har efternamnet Stenbeck.

Thesy af Ugglas (1932-), syster till Bertil af Ugglas är gift med Sven-Olof Hedengren (1929- ). Sven-Olof  Hedengren var kammarherre och expeditionschef på hovet. Han är idag ägare till Aspvik Säteri (Aspvik Säteri AB), sannolikt tillsammans med en del andra släktingar som exempelvis Clas af Ugglas (1966-), son till Thesy af Ugglas bror Clas af Ugglas (1906-?) och dennes fru i fjärde äktenskapet, Siv Barbro Jeppsson. I sitt andra äktenskap var den äldre Clas af Ugglas gift med Mary Dagmar Magdalena Bildt (som inte är nära släkt med Carl Bildt).

Den äldre Clas af Ugglas var Clas af Ugglas var redaktör för den ”nationalkonservativa” tidskriften Fria Ord. En tidiskrift som i själva verket var rasistisk och antisemitisk:

Fria Ord, som var klart antisemitisk och antidemokratisk och. bl a förnekade judeutrotningen hade varit Sveriges Nationella Förbunds organ fram till 1980, då den blev ett ”fristående organ för nationella konservativa tankar.” I nr 50/1953 skrev fil dr Georg Brandell en artikel under rubriken ”Våldsamt överdrivna uppgifter om judiska krigsoffren” och i nr 11/1954 kunde man läsa: ”Sanningen om Dachau avslöjad. En skräckpropaganda av gigantiska mått utan underlag i verkligheten. Avsikten var att diskriminera hela tyska folket – ‘bevisen’ arrangerades i efterhand.” I nr 12 fortsatte tidningen ”Tyska krigsfångar tvingades 1945 av ockupanterna att uppföra ‘gaskammare’ – Skräckskildringarnas ohållbarhet avslöjas.” Att högermannen Clas af Ugglas blev redaktör för denna tidning innebar inte att inställningen till judar ändrades. Så sent som i nr 4:1974 frågade tidningen: ”Drömmer Tarschys och hans likasinnade samfundsbildare om att förbereda amerikanska tillstånd i Sverige, så att vi här en vacker dag får uppleva, att den judiska minoriteten i vårt land – liksom i USA – usurperar både regeringsmakten, utrikesledningen och försvarets högsta ledning?”

[…]

Nr 4:1972 förutspåddes att svenskarna skulle bli i minoritet i sitt eget land och nr 9:1972 konstaterade att regeringens invandrarpolitik medfört att ”Det vimlar numera av ovårdade araber och antalet negrer – dock mera vårdade – är i påfallande stegring.” I nr 1:1974 skrev tidningen om sin medarbetare Lars Hulthén som kandiderade i studentkårsvalet i Lund: ”Valet fick emellertid en ljuspunkt för att inte säga cause célèbre genom den oberoende kandidaten Lars Hulthéns agerande”. Hulthén ansåg att ”två krav måste ställas på utländska studenter. De skall hålla sig till sitt eget lands kvinnor och efter avslutade studier omedelbart återvända hem.” (1) Clas af Ugglas var även kyrkligt aktiv. På förslag av kyrkorådet för Kungsängens och Västra Ryds församling tilldelades han 1977 Kungl. Patriotiska sällskapets förnämsta guldmedalj för ”långvarig gagnelig verksamhet”.

Läs mer: Englund, AB, Frontface,

Andra källor förutom de länkade: CH Hermansson, Monopol och storfinans – de 15 familjerna, Adelskalendern (diverse olika år).

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen år 2013.

Läs också:

  1. Wallenbergs makt
  2. Wallenbergs makt – familjestiftelserna
  3. Wallenbergs makt – familjen
  4. Wallenbergs makt – AB Investor
  5. Wallenbergs makt – EQT
  6. Wallenbergs makt – SEB

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , ,, , , ,, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.