Wallenbergs makt – EQT

Wallenbergs tredje maktbolag är private equity-bolaget EQT Partners AB. Detta bolag ägs till 31% av AB Investor och till 69% av EQT Partners BV i Nederländerna. EQT Partners AB kontrollerar 12 fonder i vilka Investor är största investerare i de flesta med en kapitalandel på mer än 10% i de flesta fonderna. EQT Partners BV ägs enligt uppgift av de personer som är partners i EQT, dvs 27 personer. Senior partners är Lennart Blecher, Marcus Brennecke, Michael Föcking, Simon Griffiths , Conni Jonsson, Harry Klagsbrun, Udo Philipp, Christian Sinding, Jan Ståhlberg, Patrick de Muynck, Paul de Rome, Thomas von Koch och Fredrik Åtting. Harry Klagsbrun var tidigare en höjdare på SEB.

Styrelsen i EQT Partners består av Börje Ekholm, VD i Investor, Johan Bygge, finanschef i Investor, Conni Jonsson, VD, Michael Föcking, Jan Ståhlberg, Fredrik Åtting. I de flest av bolagets fonder ingår Claes Dahlbäck i investeringskommittén. Claes Dahlbäck är en central makthavare i Wallenbergsfären och sitter i styrelsen för FAM, det företag som förvaltar de stora Wallenbergstiftelsernas tillgångar. De olika fonderna är registrerade på skatteparadiset Guernsey i engelska kanalen, men några är registrerade i Nederländerna. Medlemmar i fondernas styrelser är i allmänhet tre personer, varav Deon van der Ploeg, Nigel Govett och Michael Newton återfinns i de flesta. Utöver detta har EQT en styrgrupp. Bolag motsvarande svenska EQT Partners AB finns även i andra länder som exempelvis Danmark. På Guernsey finns bolaget EQT Guernsey Ltd.

Bolagen som EQT kontrollerar är stora och ganska många. I allmänhet så äger EQT:s fonder hela företagen. Bland de största bolagen som kontrolleras återfinns danska städ- och serviceföretaget ISS, svenska Academedia, Munksjö, Scandic, Securitas Direct och Gambro. Vidare Caridian BCT, Carl Zeiss och Springer Science+Business Media.

De olika fonderna betalar arvode till det svenska företaget EQT Partners AB som delar ut sina vinster till delägarna, dvs AB Investor och EQT:s delägande partners vi det holländska bolaget EQT Partners BV. Vidare går en del av (tidigare var det i alla fall 20%) vinsten direkt till de olika fondernas förvaltare. Huvuddelen av vinsten i fonderna går dock till investerarna, av vilka AB Investor är en av de största. De flesta av vinsterna betalas till utländska dotterbolag och i allmänhet betalas ingen skatt nånstans. Så här skrev Veckans Affärer år 2003:

Av vinsterna från realiserade bolag går 80 procent till investerarna, medan fondbolaget får 20 procent. Därutöver tar fondbolagen även 1,5 procent i fast avgift på det förvaltade kapitalet. Det fasta arvodet kanaliseras vidare som konsultarvoden till EQT:s svenska bolag EQT Partner AB, där Conni Jonsson är anställd som VD med 2,9 miljoner i lön.

Största inkomsterna får Conni Jonsson, Claes Dahlbäck och övriga EQT-partners genom att de är delägare i fondbolagen och får dela den 20-procentiga andelen i vinsten.

Av hittills genererade 13 miljarder i vinster betyder det att fondbolagen tjänat 2,6 miljarder. Största delen tillfaller Investor som äger störst andel, men Claes Dahlbäck och management har ett delägarskap på 10-20 procent via utländska bolag, vilket innebär att de fått dela på 250-500 miljoner kronor. Hur mycket var och en har tjänat är hemligt.

”Detta är private placement och därför redovisar vi inte vad investerarna har tjänat”, säger Conni Jonsson som själv har ett offshorebolag som mottar pengarna. Han vill inte uppge vad bolaget heter eller i vilket land det är registrerat.

Av de realiserade vinsterna går 80 procent till de placerare som investerat i fonderna.

Även där är Investor stor investerare, men här finns även placerare som Skandia och AP-fonderna. De privatpersoner som tillåts investera går in på lika villkor som alla andra.

Artikeln i Veckans Affärer stämmer säkerligen i sina huvuddrag ännu. I vilket fall som helst är ägandet i EQT-bolagen mycket komplicerat fortfarande:

Investor hade tidigare 67 procent av bolaget. Enligt pressmeddelandet köpte ”ledande befattningshavare (partners) i EQT Partners AB” 36 procent av aktierna. Det framgick också att köparna ägde 33 procent av bolaget sedan tidigare. Vilka dessa ägare är, har EQT aldrig berättat.

Enligt dokument från Bolagsverket är den hemlighetsfulla andra ägaren i EQT Partners AB ett bolag registrerat i Nederländerna, CBTJ Financial Services BV. CBTJ Financial Services är aldrig tidigare omskrivet i svensk press. Enligt holländska bolagsverket har CBTJ tre styrelsemedlemmar varav en svensk, EQT:s finanschef Jonas Ragnarsson.
Enligt senaste årsredovisningen hade bolaget ett eget kapital den 1/1 2006 på cirka 250 miljoner kronor. Vem som äger bolaget är dock okänt, det går varken att få reda på från EQT eller utläsa från officiella dokument.

Till Affärsvärlden säger EQT:s informationschef Johan Hähnel att köparna inte är CBTJ Financial Services, trots formuleringen om att köparna redan ägde aktier. Vilka köparna är, vill han dock inte säga.

Oavsett vilket verkar CBTJ Financial Services ha en viktig roll i EQT-systemet.

Bolaget visar sig också fungera som ”administratör” av tre av de elva EQT-fonderna. Exakt vad administration innebär är svårt att säga, liksom hur mycket pengar från EQT-fonderna som går till CBTJ Financial Services. CBTJ har också åtta dotterbolag, alla med namnet CBTJ med en siffra efter. Enligt holländska bolagsverket finns ytterligare 27 bolag på samma adress med CBTJ i namnet, men som inte är dotterbolag till CBTJ Financial Services. Vad dessa bolag har för roll i EQT-systemet är
också okänt.

Om CBTJ Financial Services finns fortfarande vet jag inte riktigt. Men EQT Partners BV har ersatt CBTJ Financial Services som ägare i EQT Partners AB. Med all sannolikhet är det dock samma ägare bakom EQT Partners BV som bakom CBTJ. Och det är enligt vad jag kan förtså alla som är så kallade partners i EQT.

Private equitybolag är företag som är konstruerade för att minska skatten. Det är skattesmitning som affärsidé som Veckans Affärer uttryckte det i en artikel 2007. Totalt innehåller EQT:s fonder omkring 13 miljarder euro och år 2009 betraktades bolaget som världens 27:e största riskkapitalbolag.

Läs mer: LA Times, RT, AV, Newsdesk1, 2, SVD, DN, Telegraph, VA1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, AV1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2010.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 svar på “Wallenbergs makt – EQT”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.