Wallenbergs makt – AB Investor

Förutom familjen Wallenbergs stiftelser så baseras deras makt i svenskt näringsliv på kontrollen över investmentbolaget Investor, Sveriges äldsta investmentbolag. I AB Investor äger Wallenbergstiftelserna 22,3% av aktiekapitalet och kontrollerar 48% av rösterna. Ytterligare 2,3% av aktiekapitalet, motsvarande 4,9% av rösterna, är kontrollerat av SEB-stiftelsen som är ytterligare en Wallenberganknuten organisation genom att SEB också är ett wallenbergkontrollerat företag.

I styrelsen för AB Investor är Jacob Wallenberg (1956-) ordförande och Lena Treschow Torell, fru till Michael Treschow, medlemmar. Jacob Wallenberg har förstås en rad uppdrag inom Wallenbergsfären, däribland vice ordförande i SEB:s styrelse och Atlas-Copco samt styrelseledamot i ABB, Knut & Alice Wallenbergs stiftelse. Även Lena Treschow Torell har en rad uppdrag i sfären. Det har också AB Investors VD Börje Ekholm, som sitter i styrelsen för EQT Partners, ett annat av Wallenbergs maktbolag, Ericsson och Scania. Andra styrelsemedlemmar i Investor som har flera uppdrag inom Wallenbergsfären inkluderar Atlas-Copcos tidigare VD Gunnar Brock och SKF:s VD Tom Johnstone.

Investeringarna i Investor är uppdelade i tre grupper, kärninvesteringar, operativa investeringar och private equity. Sista september 2010 var Investors totala investeringar värda nästan 160 miljarder. Sista december 2009 var värdet 143,3 miljarder. Vid samma tidpunkt var Industrivärdens aktieportfölj värd 54 miljarder, sista september 2010 var den värd 63,5, Kinneviks 61, Latours 10,4 och Öresunds 7,2.

Kärninvesteringarna, dvs investeringar som Investor haft länge och avser att behålla är ABB (7,3% av aktiekapital och röster), Astra-Zeneca (3,6%), Atlas-Copco (16,6% av aktiekapitalet och 22,3% av rösterna), Electrolux (12,7% och 28,8%), Ericsson (5,0% och 19,3%), Husqvarna (15,6% och 28,9%), Saab (19,8% och 38%) och SEB (20,8% och 20,9%). Av dessa bolag kontrollerar Wallenberggruppen alla utom Ericsson (kontrollerat ihop med Handelsbanken) och Astra-Zeneca som man har en stor post i, men inte kontroll. I Saab är också Wallenbergstiftelserna storägare.

Operativa investeringar handlar om Mölnlycke Health Care, Aleris, Lindorff, Gambro, CaridianBCT, 3 Skandinavien, Grand Hôtel, Swedish Orphan Biovitrum, Novare och Kunskapsskolan. Det är hör som satsningarna på privatiserad offentlig verksamhet återfinns. De flesta av dessa bolag är inte noterade på börsen och majoritetsägda av Investor. Private equity-investeringar sköts via dotterbolaget Investor Growth Capital (IGC). IGC investerar i små bolag som ett komplement till Wallenbergfamiljens andra private-equitybolag EQT som investerar i stora bolag.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ett svar på “Wallenbergs makt – AB Investor”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.