Mathandlarna – Matrebellerna

Matrebellerna är en samarbetsorganisation mellan så kallat oberoende livsmedelshandlare. Det handlar främst om att de gör gemensamma inköp för att kunna få till stånd lägre priser. Totalt ingår 26 butiker i samarbetet enligt deras egen hemsida. Det handlar främst om butiker i Stockholmsförorter men även en del landsortsbutiker

De ingående butikerna ingår ofta i olika kedjor som exempelvis MatDax med butiker i Hagsätra, Högdalen och Hökarängen, Nya Pulsen med butiker i Flemingsberg, Rotebro och Åkersberga, MatCenter (Alby, Hallonbergen och Rinkeby), MatRix (Jordbro och Skogås) och MatPiraten (Hallstahammar, Katrineholm).

Dessutom har vi Minmatbutik i Borlänge, Ekebyhallen i Ekeby utanför Helsingborg, Matboden i Ektorp i Nacka kommun, Bonum Matmarknad i Gråbo utanför Göteborg, Supergrossen i Hallunda, Rotan i Rotviksbro i Uddevalla kommun, Prisma i Skärholmen, Matarket i Strängnäs, Ronna Livs i Ronna (Södertälje), Matvärlden i Tensta, Nelins i Uppsala, Özen Allfrukt i Malmö och Din Mat i Västerhaninge.

De butiker som ingår i Matrebellerna har tidigare kunnat köpa sina varor från Bergendahl Food som var Sveriges enda oberoende fullsortimentsgrossist. Numera ägs denna verksamhet av Axfood och därmed finns bara en enda fullsortimentsgrossist som de kan köpa produkter ifrån. De oberoende är därför numera helt beroende av en av de tre stora i den svenska dagligvaruhandeln. Inte alls oberoende alltså.

Omsättning enskilda företag, MSEK
 1. MatDax i Sverige AB, 310
 2. Flemingsbergs Livs AB (Nya Pulsen), 244
 3. Irems Food AB (Alby Matcenter), 199
 4. Nelins Partiaffär Eftr. AB, 139
 5. MFB Hallunda AB (Supergrossen), 136
 6. Mathuset Skärholmen AB (Prisma), 133
 7. Matvärlden Tensta AB, 120
 8. Mely AB (Matrix, Mr Stockholm), 116
 9. Bonum Livsmedel i Gråbo AB, 108
 10. Matpiraten AB (MatPassion), 107
 11. Ronna Livs i Stockholm 2 AB, 102
 12. AB MinMatbutik i Borlänge, 98
 13. Melky Skogås AB (Matrix, Mr Stockholm), 76
 14. MatPassion Hallstahammar AB (MatPassion), 71
 15. Rotviksbro Handel AB (Rotan), 58
 16. MatArkeT AB, 53

Källa: allabolag.se

Utöver de företag som är medlemmar i Matrebellerna finns det också oberoende livsmedelshandlare som inte är medlemmar I någon organisation. Exempelvis Maximat Nordby AB i Nordby utanför Strömstad och Zouher Lågprisbutik HB (Simmo Lågpris) i Hjällbo i Göteborg.

Läs mer:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.