Bokmånglarna – Adlibris

Adlibris AB är Sveriges största internetbokhandel och driver också två fysiska butiker i Göteborg och Stockholm. Dessutom har företaget internetbokhandel i Finland och Norge. Adlibris AB har de svenska dotterbolagen Discshop Svenska Näthandel AB, Mediafy AB, Odlanu i Sverige AB och Campusbokhandeln i Sverige AB.

Bolaget ägs av Bonnier Media Holding AB som också äger Bonnier Books Holding AB som i sin tur äger abonnemangstjänsten BookBeat AB, bokhandelskedjan Pocket Shop AB och bokförlagsföretaget Bonnierförlagen AB. Adlibris säljer både fysiska böcker, e-böcker och ljudböcker på nätet.

Styrelsen i Adlibris AB består av Johan Karlsson (ordf.), Håkan Rudels, Ulrika Saxon, Amelie Söderberg, Angela Olsson, Linda Andersen och Jenni Luhtio. Jonas Karlén är VD.

Historia

Adlibris Bokhandel AB grundades 1997 av Pär Svärdson, Fabian Fischer, Johan Arvidsson, Magnus Dimert och Christian Lauritzen. 2005 köptes företaget av Bonnierkoncernen.

2010 lanserade Adlibris läsplattan Letto, en kopia av den franska läsplattan Bokeen vars första modell som började säljas i Frankrike och Belgien 2008. Sastningen blev ingen framgång och kom att läggas ner.

Även den 2013 lanserade satsningen på Adlibris Mondo som var en abonnemangstjänst för ljudböcker och e-böcker misslyckades. År 2015 lanserade Bonniers istället BookBeat AB som idag är en av de tre stora abonnemangstjänsterna för ljudböcker och e-böcker i Sverige.

Läs mer:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.