Ägarutredningen – Penser

Under 1970-talet förvärvade Erik Penser successivt aktier i Bofors och år var 1978 företagets största ägare. Positionen i Bofors förstärktes åren därefter genom stora förvärv i investmentföretaget Asken, som i sin tur innehade en större i Bofors.

Under 1980-talets första år förvärvade Penser också post stora andelar i bl.a. KemaNobel, J S Saba, Pharos och Broströms. År 1984 köpte Bofors upp KemaNobel och koncernen bytte namn till Nobel. Totalt kontrollerade Penser år 1985 företag med omkring 38 000 anställda.

Därefter har emellertid Penser, under år 1988, avyttrat J S Saba till A Johnson Co och innehavet i Broströms till ASEA. Våren 1988 sålde Penser också Carnegie Fondkommission till PK-banken och erhöll i utbyte nyemitterade aktier i banken. Erik Penser blev därigenom den, efter staten, näst största ägaren i PK-banken.

Ägarutredningen SOU 1988:38

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.