Ägarutredningen – Lundberg

Släkten Lundbergs ägande i det privata näringslivet begränsades vid 1970- talets slut till ett majoritetsinnehav i byggnadsföretaget L E Lundberg samt mindre i några andra företag.

Under början 1980-talet förvärvade poster av släkten via Lundbergföretagen större aktieposter i flera storföretag och var år 1985 största ägare i SIAB samt delad största ägare tillsammans med släkten Wallenberg i Alfa-Laval och Incentive. Incentive var i sin tur största ägare i Garphyttan, Hasselblad, LKB och Orrefors.

Lundbergs också var kontrollerande dels Östgötabanken, dotterföretag till ägare i som var ett Lundbergföretagen, dels Östgöta Holding huvudägarna i som var en av Skaraborgsbanken. Under år 1988 såldes innehavet i Skaraborgsbanken till GotaGruppen.

Ägarutredningen SOU 1988:38

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.