Hjörne och Stampen

För inte så länge var Stampen-koncernen nära konkurs. Företaget räddades genom att fordringsägare, däribland staten avstod från sina fordringar. Dessutom tvingades den göteborgska tidningskoncernen att sälja en del av de tidningar de köpt upp. Företaget är det femte största svenska medieföretaget och helt baserat på tidningsutgivning. Antalet anställda är lite över 2 200.

Idag består Stampenkoncernen, Sveriges ekonomiskt nästa största tidningsföretag, främst av tidningar på Västkusten, främst flaggskeppet Göteborgs-Posten men också Hallandsposten, Hallands Nyheter, Falkenbergsposten, Varbergsposten, Bohusläningen, Strömstads Tidning, TTELA och Vänersborgaren. Upplagemässigt är Stampen-koncernen dock bara Sveriges fjärde största tidningsföretag efter Bonniers, Schibsted och MittMedia.

Stampen äger också Sveriges ledande tryckerikoncern V-TAB samt det regionala distributionsbolaget VTD. V-TAB trycker dagstidningar, tidskrifter, magasin, direktreklam och andra trycksaker, som företagstidningar, medarbetartidningar, skyltar och kataloger. VTD är ett distributionsbolag verksamt i Västsverige med kapacitet att leverera tidningar och andra produkter till de flesta hushåll inom regionen. Vid sidan av traditionell tidningsutbärning, utgör andra verksamhet som post, e-handel och direktreklam en växande del av Stampenkoncernen.

Moderbolaget i koncernen är Stampen AB och ägare av bolaget är familjen Hjörne med 44 % av aktierna medan resten av aktierna ägs av ett konsortium som består av familjen Olssons Stena Finans AB, Provobis Holding AB som ägs av Rolf Lundström, Fabian Hielte, vd på anrika familjeföretaget Ernström & Co och gift med Peter Hjörnes systerdotter Harriet Cobbold Hielte, Lennart Hörling vars familj äger Nya Lidköpingstidningen (NLT) och riskkapitalistens Björn Savén via företaget Styviken Invest AS.

Ägandet är mer exakt fördelat så här: Peter Hjörne med familj 36,1 %, Ernström Kapital med närstående 13,3 %, Stena Finans 12,4 %, Lennart Hörling genom bolag 11,2 %, Marika Hjörne Cobbold med familj 7,6 %, Stampens ledning 6,0 %, Styviken Invest (Björn Savén) 5.4 %, Provobis 4,9 %, fackliga organisationer 2,6 % och Jack Forsgren genom bolag 0,5 %. Om Fabian Hielte räknas till familjen Hjörne så har familjen fortfarande aktiemajoriteten i tidningsföretaget med sammanlagt 57 % av aktiekapital och röster.

I styrelsen för Stampen AB ingår Peter Hjörne, Lisbeth Marie Dahlgren, Lennart Hörling, Lars Stefan Johnsson, Lars Åke Lennart Jonasson, Johan Kleberg, Hans Peter Mats Adam Markborn, Josefin Eva Margareta Meyer, Pia Gabriella Mohoff, Marie Elin Charlott Trollenvik och Sara Evelina Wimmercranz.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 svar på ”Hjörne och Stampen”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.