Schibsted – Aftonbladet och SVD

Schibsted Media House Sweden och Schibsted Sverige AB är den norska mediekoncernen Schibsteds svenska affärssegment. Här ingår förutom dagstidningarna Aftonbladet och Svenska Dagbladet en rad stora nättjänster, som t.ex. Lendo, Prisjakt och Let’s Deal (men däremot inte Blocket, som istället ingår i affärssegmentet ”Online Classifieds”).

Med en om­sättning på 4 319 mkr (4 051 mkr) och ett rörelse­ resultat (EBITDA) på +528 mkr under 2016 svarade Schibsted Sverige för 26 procent av omsättningen och 24 procent av vinsten i den norska mediekoncernen. Schibstedkoncernens moderbolag Schibsted ASA har varit noterad på Oslobörsen sedan 1992. Huvudägare med 25,04 % av aktierna är den norska Tinius-stiftelsen via Blommenholm Industrier A/S. Nya Wermlandstidningen (NWT, familjen Ander) äger 3,72 % av Schibsted ASA via sitt norska dotterbolag NWT Media AS.

2016 var Schibsted det näst största utlandsägda medieföretaget i Sverige, men det är numera det största då en kontrollerande aktiepost i ComHem har köpts Investment AB Kinnevik som också äger MTG och Metro.

Antalet anställda i Schibsted Sverige är cirka 1 300. Totalt har Schibstedkoncernen 7 300 anställa och verksamhet i 22 länder. I Norge driver företaget tidningarna VG, Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad och Fædrelandsvennen. Utöver tidningsverksamheten i Sverige och Norge är företaget främst ett reklamföretag.

Upplagemässigt är Schibsted Sverige det nästa största tidningsföretaget i Sverige. I styrelsen för Schibsted Sverige AB sitter Rolv Erik Ryssdal, Trond Berger, Bo Thomas Bengtsson Berglund, Lena Kristina Samuelsson Silow och Susanna Martina Vidlund. VD är Raoul Grünthal. Styrelsen i det norska moderbolaget består av Ole Jacob Sunde, Birger Steen, Marianne Budnik, Arnaud de Puyfontaine, Eugénie van Wiechen, Orla Noonan, Ingunn Saltbones och Torbjörn Ek.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 svar på “Schibsted – Aftonbladet och SVD”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.