Nilson Group

1955 startade Rolf Nilsson ett litet företag med skoförsäljning i Åskloster strax norr om Varberg. Företaget hette Firma Skodon, men är mest som Klostertoffeln efter de träskor de sålde. 1959 började han köpa in skor i Italien för försäljning i Sverige. Med tiden växte firman ochidag är det Skandinaviens ledande skoförsäljningsföretag. I kedjan ingår sådan varumärken, butiker och företag som DinSko, Nilson Shoes, Skopunkten, Jerns och Radical Sports och franchisebaserade Ecco Stores. Företaget har 1 400 anställda, 300 butiker och omsätter cirka 3 miljarder SEK på ett år.

I Sverige har familjen Nilsson en dominerande ställning i skobranschen och tillsammans äger Rolf Nilssons tre barn Nilson Group och Vagabond som står för cirka 30 procent av den totala omsättningen inom skohandeln i Sverige.

Rolf Nilsson kallas ofta Skokungen men är idag pensionär och deltar inte i skötseln av företaget:

Hans två söner tog över i ledningen, tillsammans med Ingemar Charleson som arbetat nära Rolf i nästan 40 år. Det här spelade dock ingen roll när Rolf drog sig tillbaka, det hade han gjort oavsett om de velat följa i hans fotspår eller ej.

–?Jag är inte alls nostalgisk på det viset. Skulle jag behövt sälja så hade jag gjort det, menar han.

Företaget drivs fortfarande som ett familjeföretag, och just företagskulturen är något Rolf framhåller som en stor anledning till att det gått så bra:

–?Det är viktigt att låta folk utvecklas och att ta till vara på de goda sidorna hos alla. Alla har haft stor frihet att agera på företaget och det har alltid varit en bra atmosfär. Man ska kunna känna tillfredsställelse på jobbet.

Företaget ägs fortfarande av familjen Nilsson och i styrelsen för koncernens moderbolag N3 Group AB sitter Rolf Nilsson söner Mats Nilsson och Magnus Nilsson och dottern Anita Åkesson. Det fjärde barnet, en dotter, är inte delägare i familjens skoföretag.

Vagabond Skor Varberg AB med 450 anställda är det andra skoföretaget familjen Nilsson äger, också det med huvudkontor i Varberg. Dessutom med en lång rad dotterbolag i många europeiska länder. Utöver det äger familjen också finansbolaget AMM Holding AB som bl.a. äger fastigheter och börsaktier. Totalt finns det alltså ungefär 1 800 anställda i familjen Nilssons företag.

Flera tidigare anställda hos Rolf Nilsson har startat egna skoföretag och ett av de företage har växt till att bli den viktigaste konkurrenten för Nilson Group i Sverige. Det handlar om Scorett Footwear AB som ägs av Peter Blomquist:

– Han hjälpte mig att starta egen firma. Konkurrent kan man ju inte säga att jag var, jag hade en liten skoaffär då, men det var på det sättet jag började och för det är jag honom evigt tacksam, säger Peter Blomquist.

På 1980-talet var en av dem som var med och grundade Scorett, som genom åren vuxit sig starkt och i dag är den nästa största aktören i den svenska skobranschen med en omsättning på cirka 800 miljoner kronor.

[…]

Peter Blomquist har varit med på hela resan med Scorett. I början av 2000-talet var kedjan illa ute och hade en blygsam omsättning. Peter Blomquist köpte då loss varumärket och började om med bara sex butiker. I dag är det cirka 95 butiker under Scoretts flagg, som tillsammans omsatte drygt 800 miljoner kronor 2011. Vad han kan komma ihåg har han inte känt av någon fientlighet från Nilson Group och själv ser han det mer som en fördel att det i Varberg samlas massor av skokompetens.

Scorett har lite över 300 anställda, 80 Scorettbutiker och 5 outlets över hela Sverige.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2014

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.