Philip-Sörensen

Familjen Philip-Sörensen var en svensk finansfamilj som ofta glöms bort. Men faktum är att Erik Philip-Sörensen (1909-2001) grundat och ägt de tre största företag som idag ägs av svenska intressen. Det tre företagen är Securitas som numera kontrolleras av familjen Douglas, ISS som kontrolleras av familjen Wallenberg via EQT och Group 4 Securicor (G4S) som fram till 2010 kontrollerades av Eriks son Jörgen Philip-Sörensen (1938-2010).

G4S är förmodligen världens största vaktbolag med sina 620 000 anställda och är dessutom ett av de företag som är verksamma i legosoldatsbranschen, bland annat i Irak och Kazakhstan samt med skydd för amerikanska ambassader i 39 länder utöver detta. Vidare med understöd till USA:s militär och med militär utbildning, dvs i stort sett samma saker som det mer kända, men mycket mindre Blackwater, sysslar med. Men denna verksamhet är förstå bara en liten del av G4S totala verksamhet, som ju främst omfattar mer traditionella verksamheter för ett vakt- och säkerhetsföretag.

Företaget kontrollerades länge av den i England boende Jörgen Philip-Sörensen via ett upplägg som är likadant som de skattesmitarupplägg som Rausing och Kamprad använder sig av. Med stiftelse i Nederländerna, Skagen Stichting, och lite oklara ägarförhållanden. Men uppenbart är den kontrollerad av Jörgen Philip-Sörensen. Farm till 2010 ägde Skagen Stichting 13,42% i G4S, vilket är tillräckligt för att kontrollera bolaget. De största aktieägarna därefter är det Bermudabaserade bolaget Invesco med 4,92% och Legal & General Group med 4,05%. Idag är det andra som kontrollerar G4S.

Strax efter att de båda bröderna Jörgen Philip-Sörensen och Sven Philip-Sörensen år 1975 tog över fadern Erik Philip-Sörensens bolag delade man upp det i två delar. Närmare bestämt 1981. Sven Philip-Sörensen fick den svenska delen av företaget och sålde några år senare denna del vidare. Det är detta som idag är Securitas. Jörgen Philip-Sörensen behöll de delar av företaget som fanns utanför Sverige och byggde upp företaget som idag heter Group 4 Securicor. I början av 2000-talet fusionerade Group 4 Securicor med Falck och blir Group 4 Falck. Ursprunget för Falck är ett annat av familjen Philip-Sörensens bolag, nämligen ISS (idag ett Wallenbergföretag). 2005 fick bolaget namnet Group 4 Securicor för att senare bara bli G4S Plc.

Sven Philip-Sörensen blev å sin sida en av den svenske kungens närmaste vänner och följde bland annat med på den famösa resan till Brunei. Han har också blivit inblandad i en utredning om en amerikansk mutskandal.

Läs mer: Realtid1, Affärsvärlden, AB, E24, Realtid2, Privata Affärer, EX, KVP, GT, SR, SVT, VA,

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,,

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.