Thunbolagen

Erik Thun AB är moderbolag i ett av Sveriges större rederier, ägt av familjen Källsson. Förutom rederiverksamhet ingår ett charkuteriföretag i Göteborg, Direkt Chark i Göteborg AB och uthyrning av flygplan i koncernens verksamhet. Koncernen har 260 anställda och grundades av Erik Thun och ledningen togs 1938 över av Helge Källsson. Först 1960 var denne dock majoritetsägare av företaget och än idag är familjen Källsson ägare av företaget.

Företaget har flera dotterbolag i olika länder som kan betraktas som bekvämlighetsflaggländer. Fartygsägandet finns främst i företag som Thun Tankers BV i Nederländerna, Contmar Marine SA i Panama, Thun Sp/f på Färöarna med flera samt delägda JT Cement AS. Totalt är Thunbolagen ägare eller delägare i 40 fartyg. Befraktning och organisering av trafiken sker i bolag som Citadel Shipping AB, Segerhammars Skeppsmäkleri AB och Thuns Befraktnings AS i Norge. De allra flesta fartygen har nederländsk eller färöisk flagg. Inget har svensk flagg.

Thun Gothenburg

Thun Gothenburg, tidigare Bro Gothenburg. Bild: Aleksi LIndström

Thun Tankers är i praktiken den ena delen av det tidigare nya Broströms som ägdes av danska Mærsk. När detta företag flyttades från Sverige 2012 och i praktiken lades ner övertog Thun Tankers BV en del av fartygen som Thunbolagen tidigare varit delägare i. Operatör för en del av tankfartygen är fortfarande Mærsk Tankers som var moderbolag till Broströms.

Tankrederiverksamheten ingår också i en marknadsförings- och försäljningsallians vid namn Gothia Tankers AB. Andra rederier som ingår i Gothia Tankers är främst olika Donsörederier som Furetank, Älvtank och Donsö Bunkerservice men även Wisby Tankers och tyska Rigel. Ägare av Gothia är Furetank, Thun Tankers och Wisby Tankers. Operatörer för Rigels fartyg är Furetank Chartering Denmark AS och ST Shipping som ingår i Glencorekoncernen. Bemanning sköts av Alster Marine Services I Hamburg.

JT Cement ägs tillsammans med norska KGJ Cement Holding AS (KGJ Cement) som i sin tur är dotterbolag till Kristian Gerhard Jebsen Skipsrederi AS. Fartygen i dessa rederier är flaggade i Panama, Singapore, Bahamas och Färöarna. Idel bekvämlighetsflaggländer. Kristian Gerhard Jebsen Skipsrederi AS har 90 anställda.

Bemanning inklusive drift av fartygen sköts i allmänhet av andra bolag, kanske främst MF Shipping Group. MF Shipping Group som också sköter bemanning och drift för svenska Ahlmark Lines har ungefär 1 000 anställda och sköter 57 fartyg för närvarande.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2014.

Intressant?
Mer: SB, ST,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Ett svar på “Thunbolagen”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.