Serneke

Serneke är en byggkoncern som grundades som SEFA Bygg och konsult AB år 2002. Namnet ändrades senare till SEFA AB och nyligen till Serneke Group AB. VD och huvudägare är  Ola Serneke som också grundat företaget. Serneke Group ska bli eller håller på att bli börsnoterat på Stockholmsbörsen.

Serneke-koncernen består av en mängd byggföretag och fastighetsföretag i framförallt Göteborgsområdet men även i Stockholmsområdet samt i Norge och Polen. Totalt har företaget 500 anställda. Styrelsen består av Ola Serneke, Ulf Ivarsson, Christer Larsson, Ludwig Mattsson, Anders Wennergren och Nils Wiberg. Ulf Ivarsson och Ludwig Mattsson verkar var nån form av styrelseproffs i miniformat med en stor mängd styrelseuppdrag i en stor mängd företag av olika slag, säkerligen några som de själva också äger. Anders Wennergren är engagerad i en rad fastighetsbolag och vindkraftbolag som exempelvis Fastighets AB Balder, Bassholmen AB och Sydvind Energi AB med Nils Wiberg är huvudägare i Prioritet-koncernen.

I övrigt är Serneke känt för sina nära och täta band med Göteborgs kommun, sin inblandning i det eventuella byggandet av det som ska bli Göteborgs högsta hus, Karlavagnstornet (numera kallat Karlatornet). Bolaget är dessutom lite ökänt i fackliga kretsar på grund av sin aktiva kamp för att sänka byggarbetares löner:

– Ja, absolut. Speciellt en sak och det är att byggarbetarna har för höga löner. Ersättningen måste sänkas. Det är inte rimligt att de tjänar 32.000–40.000 kronor i månaden medan lärare, metallarbetare, poliser och vårdanställda tjänar betydligt mindre. Då kostar dessutom ofta byggarbetarna pengar från det att de sätter sig i bilen. Vi kan inte ha det på det sättet.

Vidar ligger Serneke tillsammans med Prioritet Finans bakom Göteborgs Nya Arena i Kviberg, en inomhusarena för en lång rad sporter.

Det senaste som avslöjats kring byggbolaget Sernekes affärer är att bolaget sannolikt står bakom vad som kanske är Sveriges största svartbygge, ett logistikcenter i Gårdsten i Göteborg.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Ett svar på “Serneke”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.